Sledeće sedmice – odluka koji su sve izbori pred nama Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 17. 02. 2017. 14:01:47

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će sledeće sedmice biti odlučeno da li će, pored predsedničkih, biti održani još neki izbori.

majagojkovic07032016.jpg

 

Gojković je istakla da je sigurna da će Glavni odbor SNS danas potvrditi predlog Predsedništva da Aleksandar Vučić bude kandidat te partije na predsedničkim izborima, a da će se posle toga sagledati da li je potrebno da se raspišu parlamentarni ili neki drugi izbori.

„Sledeće nedelje će se odlučiti koji će izbori biti raspisani“, rekla je Gojković na TV Prva.

S obzirom da predsedničke izbore raspisuje predsednik skupštine, a parlamentarne predsednik Republike, Gojkovićeva je, odgovarajući na pitanje da li će biti problema oko toga zbog novonastale situacije, rekla da su svi dužni da poštuju Ustav i zakon.

Gojković je ocenila da je Vučić pokazao da mu nije važna politička moć, jer mesto premijera Srbije svakako donosi više te moći i da mu je važnija Srbija i kako će ona izgledati nakon izbora.

Ona je navela da je Vučić pokazao i svoju racionalnost u svemu tome.

Rekla je i da se aktuelni predsednik Tomislav Nikolić niti oglašava, niti demantuje vesti da će se kandidovati na izborima za predsednika i ocenila da je njegov potez iracionalan.

Kako je rekla, mislila je da poznaje Nikolciha, da je teško u politici da vas nešto šokira, ali da joj jeste bilo neprijatno kada su se stvari izdešavale na ovakav način.

„Mislim da sam ga poznavala (Nikolića)“, rekla je Gojković

One Response to “Sledeće sedmice – odluka koji su sve izbori pred nama”

  1. Gagi kaže:

    G-đo Gojković, da bi se raspisali vanredni parlamentarni izbori je, kako to definiše član 132. Ustava Srbije, prvo potrebno da predsednik Vlade podnese ostavku Narodnoj skupštini, koja na prvoj narednoj sednici konstatuje da je ostavkom predsednika Vlade prestao mandat i samoj Vladi. Kada Narodna skupština konstatuje ostavku predsednika Vlade, predsednik Republike je dužan da pokrene postupak za izbor nove Vlade. I ako Narodna skupština ne izabere novu Vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke predsednika Vlade, predsednik Republike je dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore. Tako to piše u Ustavu Srbije, pa prema tome Glavni odbor SNS nije taj koji će, kako ste rekli, citiram: »sagledati da li je potrebno da se raspišu parlamentarni ili neki drugi izbori«. Glavni odbor SNS može samo da preporuči predsedniku Vlade da podnese ostavku, a predsednik Republike će odlučiti, da li će nekom drugom poveriti mandat za sastav nove Vlade ili će odmah raspisati vanredne parlamentarne izbore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana