Skupština danas nastavlja raspravu o budžetu Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 08. 12. 2017. 07:36:41

Skupština Srbije završila je danas rad, a sutra će nastaviti načelnu raspravu o predloženom budžetu za 2018. i još 30 tačaka dnevnog reda.

spisidokumenti72010092014.jpg

U  јučerašnjoj raspravi, stavove o predlogu budžeta izneli su ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa.

Poslanici vladajuće koalicije su ocenili da predlog budžeta za 2018. godinu potvrđuje reformski kurs vlade, da je izbalansiran, fiskalno odgovoran i ozbiljan, razvojno orijentisan ka povećanju investicija i poboljšanju fiskalnog ambijenta.

Poslanica Aleksandra Tomić (SNS) ocenila je da se predloženim budžetom prvi put stvara mogućnost planiranja i realizacije projekata i isplata penzija i plata bez straha da para neće biti.

Tomić, koja je i predsednica Odbora za finansije, rekla je odgovaraući na kritike opozicije da je izgleda „jedini greh“ što je predloženi budžet stigao u parlament na vreme i što će biti usvojen u zakonskom roku do 15. decembra.

Opozicija, međutim, kritikuje predloženi budžet uz ocenu da je netransparentan, da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku, te da je javni dug od 2012. godine do danas porastao za deset milijardi dinara.

Tokom rasprave, predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla je dve opomene šefu poslaničke grupe SDS Marku Ðurišiću i to jednu za drugom.

Pozvala je Ðurišića da se smiri i omogući rad drugim poslanicima.

„Izričem Vam opomenu, jer ne dozvoljavate da radimo i vređate… Ponašajte se pristojno“, a odmah zatim: „Još jedna opomena, jer ometate rad parlamenta“, kazala je Gojković, a u direktnom prenosu, međutim, nije se čulo šta govori Ðurišić.

Vujović: Za penzije u 2018. 527 milijardi dinara

 

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je  da je za penzije u 2018. namenjeno oko 527 milijardi dinara, što je za skoro 20 milijardi više nego 2014. godine.

Vujović je u skupštini rekao da je plan da PIO Fond sve manje zavisi od subvencija, odnosno transfera iz budžeta, iako se povećavaju penzije.

Tako će u 2018. transfer iz budžeta Fonda PIO za penzije iznositi 185 milijardi, što je najmanje do sada.

„Penzijski fond je 2014. godine isplatio 508 milijardi, 2015. posle smanjenje 490 milijardi, u 2016. godini 494 milijarde, pa 498 milijardi. A, mi planiramo posle ovog povećacnja od pet odsto da to bude 527 milijardi i to će biti skoro 20 milijardi više nego 2014. godine“, precizirao je Vujović.

On je rekao da je 2014. subvencija bila 50 odsto penzijskog fonda i da je to bila najveća subvencija u državi i tako je 251 milijarda bila transfer iz budžeta PIO Fondu.

„Pa je to spušteno na 211 milijardi 2015. godine, zatim na 205 milijardi 2016. i na 178 do sada ove godine, a za narednu je planirano 185 milijardi dinara“, naveo je ministar dinansija.

Vujović je istakao da će sa tim povećanjem od pet odsto neki penzioneri imati veće penzije nego što su ikada imali.

Vujović: Reforma poreske upave za brži povraćaj PDV-

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je jedan od ciljeva reforme Poreske uprave i brži povraćaj PDV-a.

On je u skupštini u toku rasprave o predlogu budžeta za narednu godinu rekao da se sada kasni sa povraćajem PDV-a zato što imamo razne slučajeve zloupotrebe u tom procesu.

„Jer, pojave se fantomske firme koje povuku nazad PDV i ođednom na tržištu imate patike gde je PDV vraćen i onda ta firma proglasi bankrot i neko je preuzme za pet evra, brat ili rođak i imate firmu za pet evra koja ima 1.000 pari patika na koje je kompletno vraćen PDV. I ođenom imate robu na koju nisu plaćeni porezi“, naveo je Vujović.

Kaže, da bi kada se pojavi neko ko iza sebe ima 150 registrovaniih i ugašenih firmi to moralo da bude „crveno svetlo“ Poreskoj urapvi.

„Reformom Poreske urpave želimo da oni to rade bez zadržavanja procesa. Još se radi u poluručnom režimu i zato imamo kašnjenja. Nama je u interesu da se što više PDV vrati da ne bismo imali veštačko povećavanje suficita“, objasnio je Vujović.

Vujović o gondoli: Budžet može da podnese; Đurišić: Sramota

U skupštinskoj raspravi o budžetu za 2018. godinu polemisalo se  i o opravdanosti izgradnje gondole u Beogradu i dok ministar finansija Dušan Vujović tvrdi da budžet može da podnese gradnju gondole, šef poslanika SDS Marko Ðurišić kaže da je taj projekat sramota, a ministri Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić tvrde da će gondola biti pravi pogodak za turizam Beograda.

Ðurišić je učestvujući juče u raspravi tražio da se iz budžeta „izbriše“ novac namenjen izgadnji gondole u Beogradu, navodeći da je u budžetu za 2018. predviđeno 360 miliona dinara za uvođenje ove turisticke ponude i novog vida saobraćaja, a u 2019. 840 miliona dinara.

Umesto gondole, Ðurišić kaže da bi trebalo promeniti zakon i omogućiti da roditelji vantelesnom oplodnjom mogu dobiti i drugo i treće dete, te naveo da je „5.000 dece ekvalvalent za gondolu“.

Reagovala je ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović koja na zamerke zbog gondola kaže da je turizam razvojna delatnost u koju treba ulagati.

„Pre pet godina mogli smo samo da sanjamo o prihodu od turizma kakav imamo danas, kad on iznosi više od milijardu evra. Teško je razumeti zašto neko kritikuje ulaganja u jednu razvojnu delatnost, kad sve analize govore da u narednih pet godina Srbija može da uveća prihode na blizu pet milijardi evra, što će se itekako odraziti i na nova zapošljavanja“, rekla je Mihajlović.

Na kritike Ðurišića o budžetu i sredstvima za građevinsku delatnost, Mihajlović je rekla da Duing biznis listu, na kojoj je Srbija 10. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, ne pravi Vlada Srbije već Svetska banka.

Podsetila je i da je Srbija na toj listi za tri godine prestigla 176 zemalja, dok je prethodnih godina bila među poslednjima u globalnom rangiranju.

„Građevinarstvo Srbije napreduje zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu i smanjenju nameta. I u predlogu izmena Zakona o republičkim administrativnim taksama predložili smo dodatno smanjenje taksi, pre svega kod upotrebnih dozvola, i to za oko šest odsto vrednosti radova. To će doneti više objekata sa upotrebnom dozvolom i više investicija u građevinarstvu“, rekla je Mihajlović.

Na navode Ðurišića o gondoli, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je gondola projekat Grada Beograda koji će realizovati Skijališta Srbije, da još nije određena vrednosti projekta, te da je dogovoreno da se dve trećine novca obezbedi iz državnog budžeta, a ostalo iz gradskog budžeta.

„Radi se plan detaljne regulacije i projekat. Uzdržao bih se od tog

koliko će gondola koštati“, rekao je Ljajić, ali i dodao da nema sumnje da će sa stanovišta turizma i transporta gondola biti od izuzetne važnosti za Beograd.

Gondola će prevoziti 3000 putnika na sat od Ušća do Kalemegdana, imaće 30 vagona, a jedna će moći da primi 10 do 35 putnika.

„To će biti glavna turistička atrakcija, ali imaće i transportnu ulogu. U ovom trenutku ne bih se usudio da govorim o konačnoj vrednosti, videćemo“, rekao je Ljajić.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je za taj projekat predviđeno tri miliona evra u 2018. i još sedam miliona za narednu godinu.

Kako je rekao, tih 10 miliona evra nisu velika sredstva i vlada je našla prostor u budžetu da ga predloži skupštini.

Vujović je rekao i da izgradnja gondole u Beogradu nije standardni projekat odnosno da je izuzetak od pravila, pošto Beograd beleži veliki rast u turizmu – povećan broj turista i devizni priliv i da je taj projekat važan za turistički imidž Beograda.

„Samo kažemo da budžet može to da podnese“, dodao je Vujović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Susnežica

Max: 5°C
Min: 2°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana