Skupština Beograda do 17. maja, gradonačelnik do 16. juna Studio B, Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 19. 03. 2018. 12:29:50

Gradska izborna komisija utvrdila konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Beograda. Konstitutivna sednica Skupštine Beograda mora da bude održana do 17. maja, a do 16. juna Beograd bi trebalo da dobije i gradonačelnika.

skupstinagrada

Naime, nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) utvrdila konačne rezultate lokalnih izbora u Beogradu, počeo je da teče rok od 15 dana u kojem bi aktuelni predsednik gradskog parlamenta trebalo da sazove konsitutivnu sednicu novog skupštinskog saziva.

Konstitutivna sednica mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata, a od konstituisanja gradskog parlamenta može proći najviše 30 dana do izbora gradonačelnika.

To znači da predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević mora da sazove konstitutivnu sednicu u naredne dve nedelje, do 2. aprila, a rok za njeno održavanje je 17. maj.

Krajnji rok za izbor novog gradonačelnika, u tom slučaju, biće 16. jun.

Na konstitutivnoj sednici se potvrđuju mandati odbornika i bira se predsednik Skupštine, njegov zamenik i sekretar parlamenta, koji moraju biti izabrani iz redova odbornika.

Po izboru, predsednik Skupštine zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik, koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.

Prema konačnim rezultatima koje je u nedelju uveče objavio GIK, u klupama gradskog parlamenta naredne četiri godine sedeće odbornici lista oko SNS, Dragana Ðilasa, Aleksandra Šapića i liste SPS-JS.

Koalicija „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“imaće 64 mandata, a drugoplasirana lista „Dragan Ðilas – Beograd odlučuju, ljudi pobeđuju“ 26 mandata.

Listi Aleksandra Šapića, pripalo je 12 mandata, dok će koalicija SPS – Jedinstvena Srbija imati osam mandata.

Ostalih 20 lista, od 24 koliko ih je bilo na glasačkom listiću, nisu uspele da pređu cenzus, pa tako u gradskom parlamentu više neće biti Demokratske stranke, koja je u dosadašnjem mandatu brojala 16 odbornika.

Izbori za Skupštinu grada Beograda održani su 4. marta, a na četiri biračka mesta na opštini Stari grad juče, 18. marta, ponovljeno je glasanje, posle kojeg je GIK utvrdio konačne rezultate.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 23°C
Min: 10°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana