Skup povodom 2000 dana od kako ZSO nije formirana Studio B, Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 10. 10. 2018. 18:28:45

Srpska lista je na platou trga Braće Milić u Kosovskoj Mitrovici održala skup povodom 2000. dana otkako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, a Evropska unija to garantovala svojim potpisom, saopšteno je iz Srpske liste.

srpskalista27022016.jpg

 

„Ovim skupom želimo da pokažemo da nismo zaboravni, ali ni spremni da odustanemo od svojih prava koja proističu iz Briselskog sporazuma“, navodi se u saopštenju tim povodom.

Srpska lista je takođe u saopštenju uputila poziv da se na miran i dostojanstven način pošalju jasne poruke da, kako su naveli, „ostajemo i opstajemo na ovim prostorima, i da nećemo dozvoliti da zaborav prekrije sporazum o Zajednici srpskih opština, a nečinjenje Prištine ostane pravilo“.

U sredu, 10. oktobra, je 2.000 dana od kada je u Briselu potpisan sporazum kojim je predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) a rezultata nema, čak predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da Beograd više ništa po tom pitanju i ne očekuje.

Šest od 15 tačaka sporazuma potpisanog 19. aprila 2013. godine odnosi se upravo na formiranje ZSO, koja je, kako je Beograd ocenio, bila okosinca sporazuma.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvestiocem Evropskog parlametna Dejvidom Mekalisterom, da će i lično obeležiti taj dan.

„U sredu, 10. oktobra je 2.000 dana od kako ZSO nije formirana a to je bila jedna jedina obaveza Prištine iz brisleskog dogovora“, rekao je predsednik Srbije, dodajući da je Srbija ispunila sve dogovore, uključujući regionalnu policiju na severu Kosova, pravosuđe, civlinu zaštitu i dogovor o Telekomu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana