Skulpture i reljefi Koste Bogdanovića Studio B

KulturaKultura Pocetna 12. 11. 2017. 13:49:13

U Galeriji 212, u znak sećanja na vajara, istoričara umetnosti i teoretičara vizuelne kulture Kostu Bogdanovića (1930-2012), biće predstavljen deo radova iz njegovog bogatog opusa u izboru magistra istorije umetnosti Marka Bogdanovića.

Kosta-Bogdanovic-skulptura-stb

Izložba skulptura i reljefa nastalih u periodu od 1960. do 2012. godine pruža uvid u put umetničkog razvoja, kroz odnos prema omiljenom materijalu – drvetu u potrazi za kategorijama lepo i uzvišeno u skulpturalnoj formi, autora jedinstvene estetike i umetničkog izraza koji je svojim celokupnim delovanjem značajno obeležio našu umetničku scenu XX i početka XXI veka.

“Radovi na ovoj izložbi predstavljaju pet decenija umetničkog razvoja kao i odnos umetnika prema materijalu. Drvo postaje medijum kroz koji progovaraju davno zaboravljena ljudska iskustva i principi, kao i teme preuzete iz istorije umetnosti čiji nazivi poput Vizanteme, Forma islamika, Forma japanika ili Forma arhitektonika označavaju cikluse inspirisane umetnošću određenih civilizacija ili samom arhitekturom. Odnos prema plavoj boji, koja je u Kostinom sistemu neraskidivo povezana sa odrednicama “tiho” i “uzvišeno”, proizilazi iz vizantijskog estetskog principa.”navodi  mr Marko Bogdanović, istoričar umetnosti u katalogu  ove izložbe.

Kosta Bogdanović , koji je preminuo 2012 godine, vajarstvo je učio u ateljeu Sretena Stojanovića u Beogradu od 1958. do 1961. Bio je član AICA-e (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara), ULUS-a i ULUPUDS-a. Radio je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 1967. do 1994. kao kustos, muzejski savetnik i direktor (1985-1987). Bogdanović je bio  profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Akademiji umjetnosti u Banja Luci,  Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i na doktorskim studijama pri Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu.Osnivač  je Centar za vizuelnu kulturu i informacije u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1974. Izlagao je na više od četrdeset samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi u zemlji i inostanstvu.Realizovao je brojne skulpture u javnom prostoru: Šabac, Split, Zenica, Kikinda, Apatin, Beograd.

Dobitnik je nagrada: Zlatni beočug, Beograd, 1974; Politikine nagrada, 1993, Nagrada ULUPUDS-a za životno delo, 1998; Nagrada grada Beograda za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije za 2009. godinu, Beograd , 2010; Gran pri na 11. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, Gornji Milanovac, 2012.

Autor je više od deset knjiga iz oblasti vizuelne kulture, istorije i teorije umetnosti.Izložba u galeriji 212 biće otvorena do 28. novembra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana