Siniša Mali: Nova panorama grada

Lokalni 2016 21. 04. 2016. 09:43:39

Na dan izbora 24. aprila, biće tačno dve godine od kako je gradski parlament izabrao Sinišu Malog za 66. gradonačelnika Beograda.

sinisa72012072014.jpg

 

Zbog predizborne tišine presek mandata čelni funkcioner prestonice napraviće nekoliko dana ranije. Crta na dvogodišnji rad podvučena je na gradilištu budućeg „Beograda na vodi”.

– Na Savamali menjamo izgled i perspektivu Beograda, postajemo svetska metropola, razvijamo građevinsku industriju i otvaramo nova radna mesta – priča Mali za„Novosti”, dok rukom pokazuje delove glavnog grada koji će dobiti novi obris.

Kako Beograd izgleda danas, a kako Vam je izgledao 2014. godine?

– Zatekao sam velike dugove u javnim preduzećima, a sistem u upravi nije funkcionisao. Samnjili smo deficit u budžetu, privukli smo mnogobrojne investitore, otvaramo nova radna mesta, grade se kapitalni projekti u saradnji sa Republikom… Posebno bih naglasio važnost „Er Srbije” i proširenje Aerodroma „Nikola Tesla, jer Beograd je prvi grad u okruženju koji će od juna imati direktne letove za Severnu Ameriku.

Konkretno, šta se to promenilo?

– Zida se nekoliko objekata na nekad zapuštenom delu Bare Venecija. Posle deset godina čekanja, Ikea je dobila građevinsku dozvolu i to samo za dva dana od podnošenja zahteva. Gradi se hotel Hilton, diže se Beograd Plaza na Paliluli. Beograd sada ima devet industrijskih zona. U Bariču Meita će uposliti 1400 radnika. Prokop će za dve godine dobiti staničnu zgradu. Konačno, oslobađamo prostor na kojem se nalazi sadašnja železnička stanica.

Koje još lokacije hoćete da oživite?

– Prošle nedelje smo pregovarali sa dva investitora zainteresovana za zgradu Beobanke na Zelenom vencu. Nadam se da će pregovori biti uspešni i da će se javnom licitacijom dobiti oko 3,2 miliona evra. Najverovatnije sledeće građevinske sezone oživeće i ova lokacija, gde će se ubuduće nalaziti veliki hotel. Gradilište napuštenog Akva-parka na Novom Beogradu biće uređeno. U planu je i oživljavanje još nekoliko desetina zapuštenih gradilišta. Imamo gradilište u Rajićevoj gde će biti završeni hotel i tržni centar.

Koja javna preduzeća posluju pozitivno, a koja negativno?

– Pre dve godine u minusu je bilo čak 12 javnih preduzeća. Pre nego što smo došli na vlast javna preduzeća su u budžet grada uplaćivala 600 miliona, a sada uplaćuju 4,6 milijardi dinara. Danas negativno posluju samo GSP i Sava centar i to će se promeniti. Za Sava centar tražimo strateškog pratnera koji će investirati oko 20 milona dinara. Potrebna je kompletna rekonstrukcija, a Grad bi i dalje ostao većinski vlasnik.

Kakve još imate planove?

– Povezaćemo Dorćol i Savamalu podzemnim tunelom, proširićemo stari Savski most, povezaćemo Kalemegdan i Ušće gondolom. Promenada će se prostirati od Gazele do Beton hale. Uradićemo gradsku galeriju, a ona će podzemnim prolazom biti povezana sa promenadom. Renoviraćemo Zmaj Jovinu ulicu, Obilićev venac, Trg republike, Terazijsku padinu… Već sledeće godine započeće radovi na izgradnji šest podzemnih garaža. U planu je i uređenje kanalizacione i vodovodne mreže širom prestonice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana