Siniša Mali: Sledeće godine sređivanje svih podzemnih prolaza u centru Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 12. 12. 2017. 21:12:11

Gradska uprava je tu da reši što veći broj problema sa kojima se građani susreću, naravno koliko je to fizički i finansijski moguće, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali gostujući na Radio-televiziji Srbije u emisiji Beogradska hronika.

mali-bi

foto Beoinfo
Mali je precizirao da je za sedam dana stiglo 4.000 predloga sugrađana u okviru projekta „Da se radi i gradi po tvom“.

– To je zaista odličan odziv. Građani Beograda žele da se njihov glas čuje, a rezultat toga je veliki broj glasova za izgradnju novih parkova, parkova za kućne ljubimce, uređivanje fasada, ali i izgradnju metroa koja bi, kao što je poznato, trebalo da počne 2020. godine.  Očekujemo da u narednih nekoliko nedelja dobijemo još mnoštvo odličnih ideja, koje ćemo nakon toga postaviti na BG portal, gde će biti obavljeno glasanje. Svi građani našeg grada imaće priliku da se izjasne o tim idejama, a Grad Beograd je za ovaj projekat obezbedio budžet od 200 miliona dinara, uz dodatnih 10 od svake opštine koja učestvuje u projektu. Ukoliko bude potrebno izdvajaćemo i više jer je ovaj projekat odličan pokazatelj koliko Beograđani vole svoj grad – rekao je Mali.

Prvo pitanje na koje je gradonačelnik dobio stiglo je iz Radmilovca u opštini Grocka. Meštane je zanimalo na koji način mogu da obezbede asfaltiranje jedne ulice i prolazak redovne linije GSP-a, jer deca iz ovog dela Beograda do škole putuju 2,5 kilometra po neosvetljenom i nebezbednom putu.

Gradonačelnik je građane Radmilovca uputio na matičnu opštinu – Grocku, koja je dužna da kontaktira JKP „GSP Beograd“. Mali je podsetio da je grad po prvi put obezbedio 12 školskih autobusa kako bi najmlađi sugrađani, naročito oni iz udaljenih delova grada, što bezbednije i komfornije mogli da se prevezu do škole. Gradonačelnik je takođe objasnio proceduru po kojoj zahtevi za asfaltiranje pojedinih ulica idu preko opština, a sredstva se obezbeđuju kroz kapitalni budžet.

Građane Beograda zanimalo je da li je moguće da rok za otplatu novog lifta bude produžen sa sadašnjih 60 meseci na više?

– Aktuelna Gradska uprava je rok za otplatu novih liftova povećala dva i po puta. Do odluke da produžimo rok za otplatu na pet godina, taj period je bio na svega 24 meseca. U ovom trenutku nije moguće promeniti to pravilo jer su u pitanju krediti kojima je opterećeno JKP „Gradsko stambeno“ u ovakvim slučajevima. Građani bez garancija dobijaju te kredite na 60 meseci i to je u ovom trenutku nemoguće promeniti. Ipak, gradonačelnik je na kraju ostavio mogućnost dodatnog produženja roka od 60 meseci, ukoliko se pojavi dovoljan broj zahteva građana po ovom pitanju.

Stanovnike naselja Zvečka iz opštine Obrenovac zanimalo je postoji li mogućnost da dobiju toplotnu energiju iz TE „Nikola Tesla“ nakon što bude izgrađen toplodalekovod do Beograda.

– Projekat toplodalekovoda je izuzetno važan za Beograd. Mi uvozimo gas kako bismo obezbedili grejanje domaćinstava, a dovođenjem tople vode iz Obrenovca smanjili bismo potrebu za uvozom gasa i na taj način ne samo finansijski napravili odličnu stvar za Beograd, već i ekološki. Razgovarao sam sa predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i mogu da potvrdim da će građani Zvečke, ali i sela Urovci i Krtinska, apsolutno biti uključeni u ovaj projekat. Izgradnja toplodalekovoda bi Beograd trebalo da košta nešto manje od 200 miliona evra – potvrdio je Mali.

Stanovnici Labudovog brda tvrdili su da u novootvorenom Domu zdravlja ne radi dovoljan broj lekara specijalista. Gradonačelnik je pojasnio da se broj lekara specijalista određuje prema broju stanovnika na opštini.

– Posetio sam taj Dom zdravlja i zaista bio impresioniran. Tamo postoje specijalisti iz oblasti pedijatrije, opšte medicine, stomatologije, ultra-zvučne dijagnostike, a uskoro bi trebalo da dobije i internistu. Broj specijalista zavisi od broj stanovnika kojima je ovaj Dom zdravlja matična medicinska ustanova. Dom zdravlja Rakovica, kojem pripada i novoizgrađeni objekat na Labudovom brdu, ima četiri ili pet objekata na udaljenosti od pet kilometara. Tamo radi više specijalista, ali se naravno ne nalaze svi u istim objektima – rekao je Mali.

Gradonačelnik se složio sa ocenom jednog od gledalaca kojeg je zanimalo kada će se popraviti nereprezentativno stanje podzemnog prolaza kod „Palate Albanija“.

– Stanje gotovo svih podzemnih prolaza u gradu je katastrofalno, ali će već sledeće godine biti potpuno drugačije. U te prolaze ništa nije ulagano od kada su napravljeni. Sledeće godine će svaki od njih biti rekonstruisan, zajedno sa Terazijskim platoom, koji će biti povezan sa podzemnim prolazima. Projekat je urađen, bilo je problema sa vodovodnim cevima i debljinom sloja koji se nalazi između asfalta na kolovozu i „plafona“ u prolazima. Veoma mi je stalo da ovaj problem bude rešen na najbolji mogući način. Tuda prolazi hiljade naših sugrađana i turista i prolazi moraju da budu uređeni.

Govoreći o prošlonedeljnim pitanjima gledalaca „Beogradske hronike“, gradonačelnik je rekao da je u Sremčici, na zahtev građana, započeta raspodela reciklažnih kanti.

– Mislim da je podeljeno više od 250 i do kraja akcije svako domaćinstvo će dobiti po jednu. Ukupno je potrebno oko 3.000 kanti, a upravo je ovo odličan pokazatelj kako zajednički, sa građanima, brzo i efikasno rešavamo probleme kada ne izostane dobra komunikacija – zaključio je Mali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana