Simić: Srbi slavili Sretenje, a pitamo se šta slavi Priština Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 17. 02. 2019. 12:48:36

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je. povodom obeležavanja 11. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova, da je u Kosovskoj Mitrovici osvanula nedelja kao svaka druga i da su Srbi svoj praznik, Sretenje i Dan državnosti Srbije, obeležili pre dva dana.

srpskalista27022016.jpg

 

“Kada govorimo o nekoj nezavisnosti Kosova, pitamo se o čemu se tu radi i šta ima da se slavi”, rekao je Simić za Tanjug.

On dodaje da u Prištini više nema te euforije koja ja bila pre 11 godina, kada su Albancima obećavali “med i mleko” da će imati viznu lebaralizaciju, bolju ekonomiju, da će biti članice svih međunarodnih organizacija, odnosno sve ono što nisu mogli da ostvare u prethodnih 11 godina.

Podseća da je početak stvaranja nezavisnog Kosova bio protivpravan, jer je Deklaracija koja je tada doneta bila apsolutno jednostrani akt koji međunarodno nije priznat i protivan rezoluciji 1244.

Da situacija na KiM nije tako sjajna pokazuje podatak da nezaposlenost prelazi 50 odsto, a među mladima čak 70 odsto, ukazuje Simić, te podseća da Priština ne može biti srećna ni zbog povlačenja priznanja u prethodnom periodu.

“Vidite da se ta njihova nezavisnost kruni. Potreba za dijalog je velika ukoliko želimo da dođemo do kompromisnog rešenja koje će značiti mir i bezbednost za sve koji žive na Zapadnom Balkanu”, rekao je Simić.

Priština, inače ovu godišnjicu obeležava u drugačijim okolnostima, a Simić kaže da je ono što je bilo pre nekoliko godina nezamislivo, na primer da Priština kvari odnose sa SAD, sada realnost.

“Imali smo situaciju da su kosovski lideri ponizili u jednom danu visoku predstanicu EU Federiku Mogerini, da arogantno odbiju savete molbe i predloge SAD za ukidanje takse. Imate i udarac na NATO kada je Jensu Stoltnebergu poručeno da nema pravo da određuje kuda će se kretati njihove vojne formacije”, podsetio je Simić.

Ocenjuje da je došlo do totalne promene situacije u odnosu na 2008. godinu, kao i da se često zaboravlja da je Srbija podigla svoj ugled zahvaljujući mudroj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučićeva politika je, kaže, dovela do toga da SAD i ostali evropski predstvanici sagledaju istinu, da Srbi nisu “loši momci” i da je potreban mir i ekonomsko osnaživanje.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana