Sijarto:Mađarska će učiniti sve da ubrza pristupanje Srbije Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 04. 12. 2017. 18:56:49

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio da će Mađarska uložiti maksimalne napore kako bi ubrzala proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

budimpesta08102014.jpg

Sijarto je to rekao posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova tri zemlje Višegradske grupe – Češke, Poljske i Slovačke, kao i predstavnicima vlada Bugarske, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Rumunije i Srbije, koju je predstavljala ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sijarto je, govoreći o Zapadnom Balkanu, ukazao da bi proširenje EU trebalo ubrzati „kao najbolji način da se savladaju tenzije u regionu“.

„Mađarska vidi političke, ekonomske i bezbednosne rizike ukoliko EU ne uspe da ubrza proširenje, a Mađarska će uložiti maksimalne napore da ubrza proces pristupanja Srbije“, istakao je šef mađarske diplomatije, prenosi MTI.

Sijarto je naglasio da snaga EU leži – u snažnoj centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

„Nemamo se čega stideti kad je reč o osnaživanju EU“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji na novinare.

Takođe je kazao da je, postižući privredni rast iznad proseka EU, centralna Evropa umnogome doprinela oporavku Evrope, istakavši da taj region ima opravdane osnove za očekivanja u pogledu EU uključujući održavanje Šengen zone i ubrzanje daljih evropskih integracija.

U očekivanja od EU ubrojao je i pomoć u garantovanju energetske bezbednosti centralne Evrope, izrazivši očekivanje da će EU pomoći u diverzifikovanju energetskih izvora jer su, kako je zaključio, potrebne nove rute za transport energije kako bi se postigao pomak po pitanju energetske bezbednosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 13°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana