Sertifikat o završenoj IT obuci dobilo 35 nezaposlenih Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 07. 03. 2017. 15:48:32

U okviru projekta „EU pomoć teže zapošljivim grupama“, 35 nezaposlenih dobilo je danas sertifikat o završenoj osnovnoj informatičkoj obuci.

programeri-naucnici,-kompjuteri-kompanija

 

Ovo je drugi ciklus obuke. Prvi je već završilo 40 kandidata ,a u toku je i treći, od ukupno osam.

Do kraja godine, kada kompletan projekat bude okončan, prema rečima zamenika direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, beogradske filijale Siniše Kneževića očekuje se da sertifikate o završenoj obuci u IT sektoru, dobiju ukupno 294 lica, kojima bi sertifikati pomogli da nađu zaoposlenje.

Obuka koju su polaznici prošli, objasnila je za Tanjug Bojana MInić iz Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije, je po ECDL standardu.

Taj standard, kazala je ona, je međunarodno priznat program sertifikacije poznavanja rada na računaru koji je nastao na inicijaticvu EU kako bi se definisao jedinstven standard kao merilo digitalne pismenosti svih građana.

„ECDL je lider u ovoj oblasti jer je 15 miliona ljudi sertifikano po ovom standardu“, navela je ona.

Projekat, finasira Evropska unija sa 6,5 miliona evra, a Nacionalna služba za zapošljavanje je učestvovala sa 3,6 miliona evra.

Evropska unija dodeljuje još 1,2 miliona evra za implementaciju projekta.

Osim informatičke obuke , Knežević je napomenuo da su predviđene i obuke, za kuvare, pekare, negovateljice, engleski i nemački jezik i veb dizajn.

U okviru ove obuke planirano je da do kraja godine, kazao je, ukupno 658 lica dođe do sertifikata i dođu do potrebnih znanja i veština koje povećaju šasne za posao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 9°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 19°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana