Sertić: Smanjićemo dugovanja javnih preduzeća

Ekonomija 22. 02. 2016. 11:56:49

Država će uspeti da gubitke javnih preduzeća u ovoj godini smanji na oko 35 milijardi dinara, poručio je danas ministar privrede Željko Sertić, navodeći da predloženi zakon o javnim preduzećima za cilj ima da javna preduzeća mogu dugoročno da posluju.

serticz72003092014.jpg

Predstavljajući poslanicima taj zakonski predlog, Sertić je rekao da su gubici javnih preduzeća ogromni, da je na njihove dugove i garancije išlo 2,2 odsto BDP u 2014. godini i da je to ogroman minus koji pravi opterećenje budžetu, a da je cilj da to do 2018. godine padne na 0,5 odsto.

Kako je dodao, u 2013. godini ti gubici su bili više od 55 milijardi dinara, u 2014. godine više od 40 milijardi, a da je tek u u 2015. godini po prvi put država počela da vodi centalizovan način upravljanja i kontrole javnim preduzećima.

Plan za ovu godinu je, kako je dodao, da gubici padnu na oko 35 milijardi dinara.
„Nemamo još uvek konsolidovane podatke, ali po svim parametrima koje imamo mislim da ćemo uspeti da realizujemo taj plan“, istakao je Sertić.

Cilj predloženog zakona, kako je napomenuo, jeste da se obezbedi da preduzeća, kojih je 37 na republičkom nivou i 691 na lokalnom nivou, mogu dugoročno da posluju.

Ministar privrede je kazao i da je najveći deo problema uočen u preduzećima na lokalnom nivou, gde je bilo mnogo loših primera koji su se na kraju završavali negativno po fiskalne parametre u Republici.

Sertić je podsetio i na dve strateške odluke – da se socijalna politika ne može voditi preko javnih preduzeća, da ona moraju biti održiva, profitabilna ili da posluju na nuli, dobro upravljana i da imaju profesionalni menadžment, te da građani budu ubeđeni da nisu izvor korupcije i legla za partijske kadrove, te da država izađe iz privrednih aspekata.

„Zato smo ovim zakonom predvideli niz mera kojima ćemo ozbiljno ustrožiti poslovanje javnih preduzeća“, rekao je Sertić, dodajući da direktori u buduće neće moći da obavljaju partijske funkcije, da će morati da imaju visoke profesionalne parametre, da direktor ne može da ima zamenika, da će biti ukinuti izvršni odbori, jasno definisano da se svi lokalni funkcioneri biraju na isti način kao na republičkom nivou.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana