Senat SAD na meti ruskih hakera, tvrdi IT kompanija Beta

SvetSvet Pocetna 12. 01. 2018. 21:03:46

Hakeri povezani s ruskom vladom, koji su napali servere američke Demokratske stranke, proveli su prethodnih nekoliko meseci pripremajući teren za špijunsku kampanju protiv Senata SAD, saopštila je danas kompanija za sajberbezbednost Trend mikro inkorporejtid (Trend Micro inc).

washington-capitol-building

 

To otkriće navodi na pomisao da ta grupa, često nazivana „Elegantni medved“ (Fancy Bear) a čiji hakerski napadi su uneli pometnju u američke izbore 2016, i dalje pokušava da prikupi i-mejlove američke političke elite, piše Asošiejted pres (AP).

„I dalje su veoma aktivni, barem u pripremama, da ponovo utiču na javno mnjenje. Traže informacije koje bi kasnije mogli da objave“, rekao je istraživač bezbednosti u Trend mikrou Fajke Hakbord.

Služba za bezbednost Senata SAD nije komentarisala navode.

Hakbord je rekao da je izveštaj zasnovao na otkriću niza sumnjivih sajtova koji izgledaju kao interni i-mejl sistem Senata. Potom je, navodi AP, uporedio digitalne otiske tih sajtova sa onima koje maltene jedino koristi „Elegantni medved“, koji je u Trend mikrou nazvan „Oluja piona“ (Pawn Storm).

Trend mikro je ranije privukao medjunarodnu pažnju kada je, koristeći istu tehniku, otkrio niz sajtova-mamaca ustanovljenih po svoj prilici za prikupljanje i-mejlova kampanje Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj u aprilu 2017, piše AP. Dva meseca po otkriću tih sajtova, u poslednjim danima kampanje objavljeni su privatni i-mejlovi nekolicine Makronovih ljudi, što još uvek nije objašnjeno.

Prema Hakbordu, lažni senatski sajtovi, podignuti u junu i septembru 2017, odgovaraju onima vezanim za Francusku.

„Na identičan način su napali Makronovu kampanju u Francuskoj“, tvrdi on.

Odredjivanje krivca je veoma komplikovano u svetu sajberbezbednosti, gde hakeri uobičajeno koriste skretanje pažnje i lažne tragove da bi zavarali svoje protivnike, navodi AP. Medjutim Trend mikro, koji godinama prati „Elegantnog medveda“, tvrdi da nema nikakve sumnje.

„Mi smo 100 odsto uvereni da ih možemo pripisati grupi ‘Oluja piona'“, rekao je Rik Ferguson, još jedan zaposleni u toj firmi.

Kao i mnoge kompanije u svojoj delatnosti, Trend mikro ne navodi javno ko stoji iza takvih grupa, a o „Oluji piona“ kažu samo da imaju „interese povezane s Rusijom“. Američka obaveštajna zajednica, s druge strane, tvrdi da hakerima upravlja ruska vojna obaveštajna služba a višemesečna istraga AP je pokazala da su hakeri blisko povezani s ciljevima Kremlja, piše AP.

U izveštaju Trend mikroa se navodi da je „Elegantni medved“ pripremio infrastrukturu i za prikupljanje i-mejlova medjunarodnih federacija zimskih sportova pred Zimske olimpijske igre, kao odmazdu za onemogućavanje ruskim sportistima da se takmiče pod ruskom zastavom zbog doping skandala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 9°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 15°C
Min: 9°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana