Selaković:Orden svedoči o ugledu Srbije i Vučića u svetu Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 08. 01. 2019. 10:35:14

Orden Svetog Aleksandra Nevskog kojim je ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića svedoči o ugledu Srbije u svetu, u Rusiji, ali i ugledu našeg predsednika, izjavio generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

selakovic72012072014.jpg

„Ono što je posebnost ovog priznanja i trenutka i što ga za predsednika lično čini posebnim, zajedno sa najvišim odlikovanjem Republike Srpske, ordenom na ogrlici, jeste činjenica da se na ovaj način prikazuje koliko je ovo nešto što svedoči ugledu Srbije u svetu, u Rusiji, ali i ugledu našeg predsednika“, kazao je Selaković gostujući na RTS-u.

Istakao je da orden nosi slogan „za rad i otadžbinu“ i u tom kontekstu obrazložio „čvrstinu i posvećenost“ predsednika Srbije.

„Ekonomskim reformama, fiskalnom konsolidacijom, podizanjem države, ali čuvanjem neutralnosti i nezavisnosti Srbije, njenim jačanjem, upisao je sebe u istoriju“, kazao je Selaković.

Napomenuo je da Vučić nije sklon pridavanju velike pažnje priznanjima i odlikovanjima, jer svako ko, kako kaže, „daje sve od sebe, računa na uspeh“ – ali mu je zbog ovog odlikovanja veoma drago.

Kako je kazao, taj orden ima zanimljivu istoriju.

„Osnovala ga supruga Petra Velikog, carica Katarina Prva, a onda su ga komunisti ukinuli, da bi ga Staljin opet obnovio jer je ugled tog odlikovanja kod ruskog naroda bio veliki“, rekao je Selaković.

Preneo je i reči predsednika vlade Bugarske Bojka Borisova koji je, kako kaže Selaković, rekao da je „za sve ovo potrebno nešto što ima Aleksandar Vučić – velika leđa“, koja su, dodao je Selaković, „u stanju da podnesu i napade, pljuvanja, neutemeljene kritike“.

On je dodao da je Vučić uspeo da zadrži vojnu neutralnost, da nije za ulazak u NATO, ali ni za uvođenje sankcija Rusiji, da je za evropski put Srbije ali da jača odnose i sa Moskvom i Pekingom.

„Naravno da je ovo veoma važno za naš narod, za Srbiju, a kada je reč o ličnom odnosu, daću sebi za pravo da kažem da nikome nije zaigralo srce zbog toga kao što je ocu predsednika, Anđelku Vučiću. Verovatno je to i zbog porodične istorije, zato što je njegov otac, koga su ustaše ubile u Drugom svetskom ratu, pre svoje pogibije hteo da na svom konju ode u Rusiju. U takvoj porodičnoj sagi, njegov unuk danas dobije odlikovanje Svetog Aleksandra Nevskog i to ne od bilo koga, već od predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina“, rekao je Selaković.

Povodom pojedinih navoda o lošem ličnom odnosu dvojice predsednika, Selaković je kazao da o tome mogu da govore ili neupućeni ili, kako je kazao, politički spekulanti.

„Dodela ovakvog jednog odlikovanja je potvrda toga i uveren sam da će se to nastaviti. Ovakvo odlikovanje je pokazatelj svakom mladom čoveku da se rad, marljivost, čvrstina, isplate“, rekao je Selaković.

Istakao je da je Vučić prvi Srbin posle Nikole Pašića koji je dobio ovo odlikovanje, kao i da bi, ukoliko predsednik Putin prilikom posete Srbiji 17. januara uruči orden Vučiću, to bila dodatna počast.

Kada je reč o predstojećoj poseti, Selaković je istakao da su pripreme u završnoj fazi i da je ta poseta još jedna potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i velikog uvažavanja srpskog državnog vrha.

One Response to “Selaković:Orden svedoči o ugledu Srbije i Vučića u svetu”

  1. stipe kaže:

    Ovo govori o Vucicevom ugledu ukod Putina. Vucicev ugled u svetu smo vidili u Parizu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 23°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana