Sednica Skupštine grada Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 06. 11. 2017. 11:55:38

Na dnevnom redu 42. Sednice Skupštine Beograda su i nove stope poreza na imovinu i ostalog rebalans budžeta grada za 2017. godinu.

grbgradabeograda02102014.jpg

Odbornici će odlučivati o Predlogu odluke o obimu sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u 2017. godini, kao i o Predlogu odluke o finansiranju programa, projekata i ativnosti korisnika sredstava budžeta Grada Beograda u 2018. i 2019. godini.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o određivanju zona na teritoriji grada Beograda, o izmeni i dopuni Odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada, Predlog odluke za utvrđivanje poreza na imovinu, Predlog odluke o dopuni Odluke o visini stope poreza na imovinu, kao i  Predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu u 2018. godini.

Pred odbornicima je i nekoliko planova generalne i detaljne regulacije kao što su Predlog plana generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja u Beogradu, Predlog plana generalne regulacije za deo privredne zone Jakovo, Predlog plana detaljne regulacije za alternativni pristup sanitarnoj deponiji Vinča, Predlog plana detaljne regulacije dela privredne zone uz put Beograd–Pančevo.

Na dnevnom redu su i predlozi rešenja o dodeli naziva ulica –  Bulevar heroja sa Košara na opštini Novi Beograd, Ulica Jovana Ćirilova na opštini Zvezdara, Ulica Astrid Lindgren na Voždovcu i Ulica belog orla na Čukarici, a odbornici će odlučivati i o Predlogu odluke o uspostavljanju saradnje između Grada Beograda i Grada Rabata, Kraljevina Maroko.

Predlozi rešenja o davanju saglasnosti na finansijske izveštaje javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd za 2016. godinu takođe su na dnevnom redu ove sednice gradskog parlamenta, kao i Predlog zaključka o izmenama i dopunama Zaključka o usvajanju informacije o predlogu mera za dalje nesmetano poslovanje direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Pred odbornicima je i informacija o sprovedenom postupku i rezultatima javnog poziva za izbor partnera za rekonstrukciju i upravljanje objektom JP „Sava centar”. Na dnevnom redu su i informacije o poremećajima u poslovanju JP „Sava centar” i SRC „Pionirski grad” i programu mera za obezbeđivanje uslova za nesmetano obavljanje delatnosti od opšteg interesa.

Odbornici će odlučivati i o Predlogu odluke o izmenama i dopunama Odluke o načinu, kriterijumima i merilima za izbor programa i projekata u turizmu koji se sufinansiraju iz budžeta Grada Beograda.

Na dnevnom redu po skraćenom postupku su predlozi rešenja o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograda.

 

Beograd sledi evropske principe o rodnoj ravnopravnosti

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Beograda naći će se Odluka o prihvatanju „Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti”. Namenjena je lokalnim i regionalnim upravama Evrope, koje se njenim potpisivanjem javno obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane poveljom u svojim sredinama.

Odluku je predložio Savet za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, a kako je istakla predsednica ovog saveta Irena Vujović, Beograd ima privilegiju da prvi put bude svrstan u redove gradova sa „evropskom poveljom”.

– Usvajanje povelje veoma je značajno jer rodna ravnopravnost nije samo pitanje socijalne pravde, već je ključna za ostvarivanje društvenog razvoja na kvalitetan i efikasan način, kao i za eliminisanje siromaštva. Rodna ravnopravnost pretpostavlja da postoje jednake mogućnosti za muškarce i žene da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, kao i da imaju identične mogućnosti da uživaju sve koristi od napretka jedne zajednice – navela je Irena Vujović.

Ako želimo da stvorimo društvo zasnovano na ravnopravnosti, veoma je važno da lokalna i regionalna vlast uzmu u obzir rodni aspekt pri kreiranju strategija, ali i u svakodnevnoj praksi, dodala je ona.

– Pravo na ravnopravnost između muškaraca i žena ključ je našeg ekonomskog i društvenog uspeha, ne samo na evropskom i državnom nivou već i na nivou regiona, u gradovima i u lokalnim zajednicama. Svaka potpisnica povelje će pripremiti akcioni plan, kojim će odrediti prioritete, aktivnosti i sredstva za njegovo sprovođenje, a takođe će biti u obavezi da se poveže sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u svojoj zemlji kako bi na najbolji mogući način promovisala najbolje prakse u pogledu istinske ravnopravnosti – precizirala je Irena Vujović.

U Srbiji je više od pedeset opština usvojilo ovaj važan međunarodni strateški dokument ljudskih i manjinskih prava. Više od 130 gradova i opština ima osnovan mehanizam (radno telo ili lice) zaduženo za pitanja rodne ravnopravnosti, a četrdesetak opština i gradova učestvovalo je ili sprovodilo neki projekat u oblasti rodne ravnopravnosti. Usvajanjem povelje, Grad Beograd, kao lokalna samouprava, svrstaće se u red odgovornih gradova koji promovišu rodnu ravnopravnost na svojoj teritoriji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 27°C
Min: 13°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana