Sednica Skupštine grada

BeogradBeograd Pocetna 15. 06. 2017. 13:20:34

Skupština grada usvojila je na sednici nekoliko planova detaljne regulacije, a usvojila je i odluke o uspostavljanju saradnje Beograda i Šangaja i nastavka saradnje Beograda i Moskve.

skupstinagrada18092014.jpg

Skupština grada usvojila je danas odluke o uspostavljanju saradnje Beograda i Šangaja i nastavka saradnje Beograda i Moskve. Saradnja Beograda i Šangaja se uspostavlja na osnovu Sporazuma o razumevanju, saradnji i razmeni dva grada za period od 2017. do 2019. godine. Taj sporazum potpisali su u Šangaju 27. aprila gradonačelnici dva grada, a akt predviđa spremnost Beograda i Šangaja da unapređuju, promovišu i podrže razvoj saradnje u kulturi, trgovini, obrazovanju, turizmu, oblasti zaštite životne sredine… Imajući u vidu da su Srbija i Kina potpisale više međunarodnih sporazuma i memoranduma o saradnji, kao i činjenicu da su gradovi značajan faktor u produbljivanju saradnje dve države, predstavnici Beograda i Šangaja prepoznali su značaj razvoja bilateralnih odnosa i saglasili se o potrebi potpisivanja Sporazuma o saradnji. Saradnja srpske i ruske prestonice nastavlja se na osnovu Programa saradnje Beograda i Moskve za period 2018-2020. godine. koji su 25. maja u Moskvi potpisali gradonačelnici Sergej Sobjanin i Siniša Mali. Program predviđa saradnju u oblasti kulture, razvoja javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture, korišćenja prirodnih resusra, sporta, turizma, trgovine i nauke. Cilj programa je da se doprinese daljem jačanju prijateljstva i uzajamnog razumevanja stanovnika Beograda i Moskve.

Takođe, odbornici su usvojili izmene odluke o pridruženom članstvu Beograda Asocijaciji gradova „Eurocities“.

Gradski odbornici su na današnjoj sednici usvojili više planova detaljne regulacije, i to za prostornu kulturno-istorijsku celinu Topčider – prostor između Bulevara vojvode Putnika, Mila Milunovića, Župana Časlava i Puškinove, za proširenje tramvajske mreže na Novom Beogradu u zoni Depoa, Ciglanu uz Batajnički put u opštini Zemun, područja uz Ulicu oslobodilaca Rakovice od tramvajske okretnice do Ulice patrijarha Dimitrija i za izgradnju obilaznice od puta za poljoprivredni kombinat „Mladost” do petlje na auto-putu E 763 u Mislođinu, sa mostom preko Kolubare. Usvojene su i odluke o izradi više planova detaljne regulacije područja između ulica Mileševske, Tomaša Ježa, Požarevačke i Radoslava Grujića (opština Vračar), za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine (opština Savski venac), kompleksa stanice za snabdevanje gorivom na uglu Borske i Bahtijara Vagabzade (opština Rakovica), za stanicu za snabdevanje gorivom na Novom Beoradu. Doneta je Odluka o izradi plana detaljne regulacije bloka između ulica 22. oktobra, Nikole Tesle, Kapetana Radića Petrovića i Starca Vujadina (opština Zemun), dela stambenog naselja „Višnjičko polje” (opština Palilula), za deo privredne zone uz auto-put Beograd – Novi Sad kod naselja Batajnica, kao i odluke o izradi i dopuni planova detaljne regulacije stambenog naselja Altina u Zemunu za deo bloka V57 i blok V57a, naselja Dobanovci za blokove V10 i V14, kao i naselja Ugrinovci u delu blokova 96 i 97.

Gradski menadžer Goran Vesić je odgovarajući na primedbe Demokratske stranke da Skupština Beograda usvaja veliki broj urbanstičkih planova rekao da je taj broj planova dokaz da se grad konačno razvija, ali i preduslov za legalnu gradnju i veliki broj gradilišta. – U ovom sazivu usvojili smo gotovo 160 planova detaljne regulacije i drugih urbanističkih planova. U prethodnom periodu, do 2012. godine, usvajalo se desetak planova godišnje. Mi smo 2014. godine zatekli pokrivenost Beograda urbanističkim planovima 33 odsto, danas je ta pokrivenost više od 65 procenata, a nadamo se da ćemo do kraja mandata imati pokrivenost više od 75 odsto. To znači da ćemo imati pokrivenost čitavog Beograda jer su ostalo šume, reke i ono što ne mora da bude urbanizovano. To govori o tome koliko se ozbiljno radi. Posledica toga je da smo od 1. januara do 10. juna ove godine u Beogradu izdali građevinskih dozvola za više od 567.000 kvadratnih metara. Prošle godine za 630.000, to znači da ćemo do kraja juna, početkom jula imati izdatih građevinskih dozvola u kvadraturi koja je jednaka čitavom iznosu od 2016. godine – objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu sada ima više od 600 aktivnih gradilišta i na „svakom koraku se mogu videti kranovi”. – Na svakoj sednici imamo nove i nove planove jer je to pretpostavka razvoja grada. Moramo da radimo brzo i ispravimo sve loše što se dešavalo do 2012. godine, kada se građevinske dozvole gotovo nisu ni izdavale. Tada je to bila retkost, kao i usvajanje nekog plana. Posao ove skupštine i urbanizma je da se pripremaju planovi jer svaki plan je pretpostavka za dalji razvoj i svaki plan je pretpostavka da ljudi mogu legalno da grade – naglasio je Vesić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 23°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana