SB: Veća zaposlenost u Srbiji, rast BDP-a 2,0% Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 16. 11. 2017. 10:42:53

Uprkos lošoj poljoprivrednoj sezoni i usporavanju sveukupnog rasta, zaposlenost u Srbiji je povećana za 4,3 procenta, prema najnovijem redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan, predstavljenom danas u Kancelariji ove međunarodne finansijske institucije u Beogradu.

bankas72021092014

Ekonomski rast u Srbiji, kao najvećoj privredi na Zapadnom Balkanu, prema očekivanjima bi u 2017. godini trebalo da uspori na 2,0 procenta usled oštre zime koja je pogodila sektore poljoprivrede i građevinarstva, saopštila je danas Svetska banka. Uprkos lošoj poljoprivrednoj sezoni i usporavanju sveukupnog rasta, zaposlenost u zemlji je povećana za 4,3 procenta, prema najnovijem redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan, predstavljenom danas u Kancelariji ove međunarodne finansijske institucije u Beogradu.

Rast BDP Srbije će u 2018. godini dostići 3,0 odsto, a u 2019. će ubrzati na 3,5 procenata. Očekuje se da će regionalni rast u 2017. godini dostići 2,6 procenata. Do juna ove godine otvoreno je 230.000 radnih mesta, što predstavlja porast od 3,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos visokoj nezaposlenosti u šest ekonomija regiona, stope zaposlenosti su se vratile na nivo pre 2008. godine u Albaniji, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Više od polovine novih radnih mesta u regionu otvoreno je u privatnom sektoru. Izveštaj predviđa povećanje regionalnog rasta na 3,3 procenta u 2018. godini i 3,6 u 2019. godini. “Ohrabruje činjenica da se deceniju nakon globalne finansijske krize zaposlenost konačno vraća na nivoe pre krize u većem delu regiona”, kazala je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Linda Van Gelder. Investicije su podstakle značajan rast u Albaniji, Kosovu i Crnoj Gori, dok je potrošnja donela stabilan rast u BiH. U srednjem roku bi porast potrošnje i investicija, i oporavak poljoprivredne proizvodnje, trebalo da podstaknu rast u Srbiji i pomognu otvaranju novih radnih mesta. Privredni rast je u kombinaciji sa otvaranjem novih radnih mesta takođe doprineo smanjenju stope siromaštva u regionu. Projektovana stopa za 2017. godinu od 23,6 procenta je za ceo procentni poen niža od prošlogodišnje, što ukazuje na to da se ove godine 124.00 ljudi izvuklo iz siromaštva, navodi se u izveštaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 3°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana