Savremenom tehnologijom u „Beogradskim elektranama” do uštede od 500 miliona godišnje Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 28. 11. 2018. 18:00:24

„Beogradske elektrane” sada koriste visokotehnološko rešenje za upravljanje po principima „pametnih gradova”, tako da će ostvariti uštedu od preko 500 miliona dinara godišnje i smanjiti potrošnju gasa za oko tri procenta – istakao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Dispečerski centar JKP „Beogradske elektrane” započeo je novi, savremeni model upravljanja i praćenja rada daljinskog grejanja u Beogradu. Proizvodni sistem, distributivna mreža i stanica od pre dve nedelje funkcionišu uz najviše standarde koji su naši stručnjaci preneli iz Japana.

– „Beogradske elektrane” sada koriste visokotehnološko rešenje za upravljanje po principima „pametnih gradova”, tako da će ostvariti uštedu od preko 500 miliona dinara godišnje i smanjiti potrošnju gasa za oko tri procenta – istakao je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Ovako velika ušteda moguća je zahvaljujući savremenom kompjuterskom programu koji JKP „Beogradske elektrane” sada poseduje, a čijom upotrebom se, u skladu sa vremenskim uslovima, usklađuje isporuka toplotne energije.

– To znači da su tokom hladnih dana Beograđanima stanovi topli, što je najvažnije, a da se pritom vodi računa da se ne troši više električne energije nego što je potrebno.  Na osnovu pregleda vremenskih prognoza, koje se ažuriraju na svakih 15 minuta, može se  predvideti koliko će se energenata potrošiti u naredna 72 sata – ističe gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da je JKP „Beogradske elektrane” najveći proizvođač i distributer toplotne energije u Jugoistočnoj Evropi i istakao da ovaj centar maksimalno racionalizuje potrošnju toplotne energije u Beogradu.

– Uvođenje ove savremene metode predstavlja veliki korak u našim naporima da Beograd razvijamo u pravcu „pametnih gradova”. „Pametni gradovi” koriste savremene tehnologije za unapređenje kvaliteta života građana i koriste ekološka rešenja da bi gradovi bili zdraviji za život. Nastavićemo da unapređujemo rad gradskih toplana i grejnog sistema. Na taj način, građanima ćemo obezbediti funkcionalniji sistem i napraviti finansijske i energetske uštede – istakao je Radojičić.

One Response to “Savremenom tehnologijom u „Beogradskim elektranama” do uštede od 500 miliona godišnje”

  1. Ing Zoran Vukov каже:

    Nije sporno da su Beogradske toplane osavremenile postrojenja za proizvidnju i distribuciju toplotne energije zamenom dortajalih toplovodnih cevi i osavremenivši predajne stanice sa sredstvima za merenje i automatsku regulaciju isporuke toplotne energije na tačno zadatu vrednost i time smanjle gubitke u transportu (iz donacije Nemačke) ali nikako da se NAPLATA UVEDE U ZAKONITE OKVIRE jer sada korisnici sa 12 Akontacija koje su dvostruko veće od ispravno utvrđene plaćaju dodišnje DVE GREJNE SEZONE a da se to krije od korisnika načinom naplate bez prikaza stanja kalorimetara koji su ugrađeni u potstanice pre 13 godina. SSamo u prošloj sezoni korisnici su kupili sa iznosom 1432,71 din/m2 god 189,2615 kwh/m2 stana , dok je isporučeno 94,5265 kwh/m2 stana god. Ne prikazivanjem OBRAČUNA između kupljenih i isporučenih kwh zadržana je vREDNOST JEDNE GREJNE SEZONE: Ta ušteda je daleko veća i iznosi za 311.000 korisnika stanbenog prostora i 4.000 ostalih korisnika ili ~ 21.000.000 m2 zagrevanog prostora više od 14 milijardi dinara. Gradonačelnik Radojčić bi morao da prekine ovu nezakonitu praksu jer sve što toplana isporuči zgradi meri kalorimetar a obaveza stanara je da tu mesečnu količinu platu pomnoženu sa prodajnom cenom za kwh umanjeno za 7% za popust. Informacije koje se ne prikazuju u računima su : da je u Oktobru isporučeno 3,6285 kwh/m2 stana a u NOVEMBRU 12,2083 KWH/M2 STANA ILI ukupno ZA 2 MESECA 15,8368 KWH/M2 STANA . sTVARNA OBAVEZA ZA STAN OD 60 M2 IZNOSI : 15,8368 KWH/M2 STANA X 60 M2=950,2097 KWH X 7,57 DIN/KWH=7.193,09 DIN -7% POPUST=6.689,57 DIN. kOLIKO JE SVAKO PLATIO VIŠE može sam da izračuna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti