Savet za monitoring: Univerzitet u KG talac Arsenijevića Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 22. 02. 2018. 19:15:12

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, najoštrije je osudio današnju „neakademsku odluku“ članova Senata Univerziteta u Kragujevcu koji je prihvatio jedinu pristiglu kandidaturu Nebojše Arsenijevića za reizbor na dužnost rektora, koja je prosleđena Savetu univerziteta na dalje odlučivanje.

kragujevacpanorama23092014.jpg

 

Članovi Senata Univerziteta u Kragujevcu potpuno negiraju i nipodaštavaju Agenciju za borbu protiv korupcije, koja je utvrdila da je Arsenijević kršio zakon i bio u sukobu interesa u vezi sa nepotizmom i zbog toga preporučula razrešenje Arsenijevića sa dužnosti rektora, saopštio je Mario Spasić, generalni sekretar Saveta.

On navodi da Senat, „očigledno iz ličnih interesa članova“, negira i stav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji se složio da Arsenijević nije dostojan rektorske dužnosti zbog nameštanja poslova svom zetu, nezakonitog upisa svog sina na doktorske studije i čudne kadrovske politike na univerzitetu gde postoji ozbiljan broj Arsenijevićevih srodnika na značajnim pozicijama na univerzitetu.

Spasić navodi da je „ovo svojevrsno silovanje pravnog poretka i akademsko-etičkog integriteta“ Srbije, gde Arsenijević sa interesno povezanim licima očigledno demonstrira silu nad organima Republike Srbije i antikorupcijskim merama koje se u ovoj državi sprovode.

„Arsenijević ne sme čitav univerzitet držati kao sopstvenog taoca i Vlada Srbije mora da uvede zakonitost u njegov rad i razreši dužnosti članove Saveta Univerziteta koji će, po svemu sudeći, podržati predlog Senata da Arsenijević bude reizabran“, navedeno je u saopštenju Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

One Response to “Savet za monitoring: Univerzitet u KG talac Arsenijevića”

  1. Traže se intelektualci kaže:

    Jednoglasna podrška rektoru, uprkos svih dokazanih optužbi na njegov račun, dokaz je jednoumlja, odn. totalitarne vlasti koju sprovodi rektor na Univerzitetu u Kragujevcu. Gde svi isto misle – tu nema mišljenja. Svi su interesno povezani ili praksom nepotizma. Autonomija na univerzitetima u Srbiji je oduvek bila paravan za samovolju rukovodstva. Setite se „autonomne odluke“ Univerziteta u Beogradu da se izbaci Ksenija Atanasijević. Tada su dvojica profesora glasali protiv, i oni su ušli u istoriju kao intelektulaci. Na Univerzitetu u Kragujevcu danas takvih nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Magla

Trenutna temperatura -3°C

Magla

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 1°C
Min: -5°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana