Sastanak u Rimu o zaustavljanju libijske migrantske rute Beta

SvetSvet Pocetna 20. 03. 2017. 20:56:59

Ministri unutrašnjih poslova kontakt grupe za centralno Sredozemlje sastali su se danas u Rimu da razmotre plan o zaustavljanju priliva migranata iz Libije.

rim20112014

 

Godinu dana posle sporazuma postignutog s Turskom o zaustavljanju dolaska migranata iz Grčke, EU i dalje traži da postigne sličan aranžman sa Libijom. To je posebno komplikovano zbog haosa koji vlada u toj zemlji i ekonomskom uticaju trgovine migrantima u nekim obalskim zonama, navodi agencija Frans pres.

Italijanska obalska straža je još juče koordinisala spasavanje više od 3.300 ljudi kod libijske obale, a druge operacije su danas u toku, čime će se broj dolazaka u Italiju od početka godine popeti na 20.000, što je znatno povećanje u odnosu na prethodne godine.

„Pažnja treba da se usmeri na zajedničke napore da se bolje upravlja situacijom u centralnom Sredozemlju. To zahteva efikasne akcije“, navodi se u deklaraciji koju su potpisali ministri unutrašnjih poslova Italije, Francuske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Švajcarske i Malte sa evropske strane, i Libije i Tunisa sa afričke strane.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti rekao je posle sastanka da je cilj da se „upravlja migrantskim tokom a ne da se on podnosi“. Sastanku je na kratko prisustvovao i medjunarodno priznati libijski premijer Fajez al-Saradž, koji se nalazi u poseti Italiji.

Italijanski list Korijere dela Sera piše danas da je libijska Vlada nacionalnog jedinstva poslednjih dana tražila radare, brodove, helikoptere i još terenskih vozila, u ukupnoj vrednosti od 800 miliona evra da kontroliše svoje južne granice i svoje teritorijalne vode.

Mnogi medjutim, strahuju da će naoružane milicije oteti deo tog materijala, s obzirom da se u zemlji bore suprotstavljene grupe, za i protiv medjunarodno priznate vlade.

Takodje treba obezbediti da pripadnici obalske straže koji su obučeni tačno ispunjavaju svoju misiju, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bruno le Ru.

Oko 90 libijskih pripadnika obalske sraže trenutno završava obuku pod pokroviteljstvom EU, i Italija se sprema da im preda 10 libijskih brodova zaplenjenih 2011. godine. Oni bi trebalo da budu spremni krajem aprila ili početkom maja, rekao je Miniti.

Cilj je da se presretnu migranti pre nego što stignu do medjunarodnih voda i da se dovedu do kampova u Libiji gde će biti obezbedjeni dostojni uslovi i gde se poštuju ljudska prava, što bi bio veliki korak napred u odnosu na degradirajuće uslove koji sada postoje za migrante u toj zemlji, rekao je Miniti.

Migranti koji nemaju prava na medjunarodnu zaštitu biće vraćani u svoju zemlju, dodao je Miniti, koji nije rekao šta će biti s drugima koji predstavljaju trenutno 40 odsto tražilaca azila u Italiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 29°C
Min: 18°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana