Šarčević:Reforma obrazovanja temeljna i potpuna Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 20. 04. 2017. 16:50:02

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je danas u Kovinu sa direktorima obrazovnih ustanova i naglasio da će predstojeća reforma obrazovanja biti temeljna i potpuna.

sarcevic-ministar-prosveta

On je direktore osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova upoznao sa izmenama u obrazovnom sistemu, reformama koje slede i zakonskim rešenjima.

Kako je rekao, razgovarali su i o novinama oko izmena nastavnog plana i programa, odnosno, izmena nastavnog plana i programa za peti razred, kao i o obukama nastavnika.

Obilazeći Srednju stručnu školu „Vasa Pelagić“, ministar je rekao da je ona dobar primer.

„Ovde nemate dominantnu granu privrede tako da je važno deci ponuditi one profile koje mogu da iskoriste za zaposlenje“, rekao je Šarčević.

Ministar je pohvalio učenike da su vaspitani i da postoji red u toj obrazovnoj ustanovi naglasivši da nam „ništa neće pomoći da ih obrazujemo za 21 vek ako ne radimo na tome da budu civilizovani i dobri ljudi“.

Predsednica opštine Kovin SANJA Petrović rekla je da ta opština ima 10 osnovnih i dve srednje škole sa ukupno 3.157 učenika.

„Taj broj je prilično obavezujući tako da se trudimo da kao lokalna samouprava budemo veliki oslonac školama da mogu nesmetano da funkcionišu“, rekla je Petrović.

Tako je, prema njenim rečima, iz budžeta za ovu godinu izdvojeno blizu 15 odsto za školstvo.

„Za 10 osnovnih škola dali smo oko 93 miliona dinara za ovu godinu, međutim, ne smemo da se oslonimo samo na svoj budžet jer je školama mnogo više potrebno“, rekla je Petrović.

Kako kaže, iskoristili su mogućnost konkurisanja kod Kancelarije za javna ulaganja pri Vladi Srbije.

„U toku prošle godine konkurisali smo sa pet projekata za obnovu pet škola i radosna vest je da su nam odobrena sredstva za obnovu najpre dve škole – u Dubovcu i Bavaništu“, rekla je Petrović.

Prema njenim rečima, početkom godine data je mogućnost i da daju sugestiju koje dve škole još mogu ući u proceduru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 3°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana