Samo ministarstvo može da ospori doktorate Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 28. 12. 2017. 17:28:50

Komisija za akreditaciju i proveru kvalitetu nije nadležna da osporava verodostojnost doktorata, već to može da uradi samo Ministarstvo prosvete, kaže ministar Mladen Šarčević.

sarcevic-ministar-prosveta

 

Nije poznato koliko doktora nauka izgubilo pravo da predaju na privatnim i državnim fazultetima zbog toga što je njihove doktorate osporila Komisija za akreditaciju, a ministar pojašnjava da je problem nastao u periodu prelaska na studiranje „po Bolonji“.

Kako kaže, tada su akreditacije fakulteta rađene po jednom modelu i nije se vodilo računa o tome da li je akreditaciju stekao univerzitet i da li ima akreditaciju za sve vrste studijskih programa.

Navodi da je Komisija za akreditaciju dva puta potvrdila validnost tih diploma, ali da je od septembra počela da postavlja pitanje validnosti jer su nedostajali „izvesni papiri“.

„Neko je tako doveo u sumnju ono što je već verifikovano“, pojasnio je Šarčević, te dodao da su kao krivci označeni privatni fakulteti, kao, primetio je, da neko želi da se razračuna sa privatnim fakultetima na loš način.

„Proverom smo došli do podatka da i mnogi državni univerziteti nemaju tu dokumentaciju“, dodao je.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Džamić kaže da su i Komisija za akreditaciju i Savet za visoko obrazovanje dužne da obaveste ministarstvo ukoliko naiđu na doktorat za koji se sumnja da je lažni, a da je ministar dužan da reaguje ili da ne reaguje u zavisnosti od toga da li je situacija sporna ili nije.

Pojedinim visokoškolskim ustanovama Komisija je u dva kruga izdala akreditaciju, a onda su u trećem krugu osporene diplome pojedinih predavača.

Dzamić pojašnjava da nije problem bio u kandidatima ili njihovim doktoratima već u tome da ustanova u kojoj je doktorat branjen nije imala određeni, jednu vrstu saglasnosti na plan magistarskih studija.

„Ispostavilo se da ni značajan broj institucija čiji je osnivač država nema tu saglasnost“, kazao je Džamić, dodajući da ministarstvo treba da obezbedi da se zakon ne primenjuje selektivno, retroaktivno i da se ljudima ne ukidaju stečena prava.

One Response to “Samo ministarstvo može da ospori doktorate”

  1. Danica kaže:

    Zanimljivo .A razne diplome nepostojecih obrazovnih profila sa fakulteta iz Zrenjanina i ti kadrovi uce nasu decu i to je pravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana