Šahnazarov:Za 30 godina može biti dobar film o raspadu SSSR Tanjug

KulturaKultura Pocetna 03. 03. 2018. 16:24:48

Ruski reditelj, scenarista i producent Karen Šahnazarov, dobitnik “Beogradskog pobednika” za dosadašnje stvaralaštvo i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, istakao je danas da ga mnogo toga vezuje za Srbiju, da je Fest veliki događaj za evropsku, ali i svetsku kinematografiju, kao i da srpska publika odlično razume film.

Beograd, 23. februara 2018 - Otvaranje 46. Festa. Projekcijom filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Mekdone i urucenjem "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti madjarskom reditelju Istvanu Sabu, veceras je u Sava Centru poceo 46. Fest. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

 

Šahnazarov se na poslednjoj konferenciji za novinare 46. Festa prisetio da je u Srbiju prvi put došao 1986. godine, odmah zatim i 1987, 1989. i da je lično gledao dramu koja se odvijala u bivšoj Jugoslaviji.

“Proveo sam u Beogradu i nekoliko dana pre nego što je počelo bombardovanje. Mnogo toga sam video u Beogradu. Mnogo puta sam bio ovde i imam mnogo prijatelja”, rekao je priznati ruski reditelj, koji je krajem prošle godine prisustvovao srpskoj premijeri svog filma “Ana Karenjina, sećanje Vronskog”.

Za njega Fest je veliki događaj za kinematografiju, kako evropsku, tako i svetsku.

“Za autore je čast da prisustvuju Festu. Samo prikazivanje filma na Festu je veliki događaj za svakog autora. Srbija ima dobru publiku koja se razume u film i nije uvek lako učestvovati na ovom festivalu”, rekao je Šahnazarov.

Na pitanje novinara da li pravi razliku između nagrade Festa i nagrade Kinoteke, on je ispričao jedan za njega “zabavan i važan slučaj”.

“Za mene je Felini bio božanstvo, formirao sam se pod njegovim uticajem i 1987. smo se nas dvojica našli na istom festivalu – on je dobio prvu nagradu za “Intervju”, a ja drugu za “Kurir”. Sedimo zajedno na bini i u jednom trenutku pogledam, a Felini mazi nagradu koja je bila okrugla”, ispričao je Šahnazarov.

“Na engleskom jeziku mu čestitam nagradu, a on neposredno kao malo dete mi kaže: Ja toliko volim nagrade. Svi smo mi takvi i uvek je prijatno kada dobiješ nagradu”, rekao je ruski reditelj.

On je kazao da kada je neko dugo prisutan u filmskoj industriji, postoje drugi ciljevi za snimanje filmova, ali, kako kaže, nagrade dobro dođu i sve za njega imaju istu vrednost.

Na pitanje da li je istina da želi da snimi film o raspadu Sovjetskog Saveza, autor ostvarenja “Grad Nula”, “Careubica”, “Beli tiger”, “Paviljon 6”, rekao je da bi možda i želeo, ali da još nije došlo vreme za to.

“Kao savremenici slabo shvatamo šta pokreće tako velike istorijske događaje, a raspad SSSR je bio jedan od najgrandioznijih u istoriji i on još uvek traje. Savremeni svet još uvek živi pod tim uticajem toga. Pogledajte Ukrajinu, raspad Jugoslavije i to još nije finale”, istakao je Šahnazarov.

“Kada želiš da snimiš film o jednom takvom događaju, shvatiš da ne možeš da proceniš dobro”, dodao je on i naglasio da tek za 30 godina može da se napravi dobar film o raspadu SSSR.

Šahnazarovu će u 17 sati u Kinoteci biti  Zlatni pečat, a večeras u Sava Centru nagrada “Beogradski pobednik”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Magla

Trenutna temperatura -3°C

Magla

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 1°C
Min: -5°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana