Ružić: Ne propagirati „nenormalizaciju“ odnosa sa Prištinom Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 17. 02. 2018. 16:35:20

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić upitao je danas da li je moralno i „normalno“ da neko izlazi sa predlogom da Srbija prizna jednostranu nezavisnost Kosova i ponovio da Srbija dijalogom želi da dođe do održivog rešenja.

branko-ruzic-tanjug-ministar

„Mnogi danas govore da je praktično dobro za Srbiju da prizna tu jednostranu nezavisnost, pa da li je to moralno, da li je to normalno, da li je moguće da bilo ko izlazi sa takvim predlogom?“, upitao je Ružić i dodao da ako neko govori o normalizaciji odnosa, nije logično da propagira „nenormalizaciju“.

Kako kaže, nije logično da se govori o normalizaciji koja bi praktično značila još jedan žamrznuti konflikt koji za 20 ili 30 godina ponovo može da „odmrzne“.

Navodeći da je danas 1.765 dan od kada je zvanična Priština preuzela obavezu da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), Ruzić napominje da ona na svaki način tu obavezu prenebregava.

„Mi istrajavamo i tražimo i od Prištine, ali i od Brisela da se ispuni ono na šta smo se obavezali Briselskim sporazumom. ZSO je značajna i sa aspekta afirmacije srpske samouprave na teritoriji KIM, sa aspekta bezbednosti, ali i zbog saznavanja sudbine otetih i nestalih Srba i nealbanaca od 1998.“, rekao je Ružić.

Kaže da je Srbija u prethodnih pet godina mnogo aktivnija i uključena u rešavanje pitanja za razliku od prethodnih vlada.

Komentarišući to što Priština danas obeležava 10 godina od jednostranog proglašenja, Ružić je poručio da „ne zna šta oni to danas proslavljaju i kakva su to konstrukcija, jer priznanje od Srbije nikada neće dobiti i nikada neće moći da imaju međunarodno pravni subjetivitet“.

„Političari i odlazeći ministri spoljnih poslova verovatno za šaku dolara od naših protivnika, ovde prodaju priče kako je mnogo dobro, čak lekovito da Srbija prizna nezavisnost. Mislim da je to sramno da se ponavlja iz godine u godinu i da to nije iskreni odnos pre svega tih država, ali i EU“, rekao je Ružić.

Važno je, kaže, da sve strane budu iskreno uključene u proces dijaloga jer samo tako može da se dođe do kompromisa u kome nijedna strana neće biti „prezadovoljna“.

„Ako je epilog dijaloga da Srbija prizna jednostranu nezavisnost Kosova, onda tu nema ni normalizcije, ni sveobuhvatnog rešenja, ni kompromisa. To je jasna poruka koju odašiljemo svaki dan i to ćemo činiti do onog momenta dokle se ne dozovu pameti i sagledaju realnost na koju nas pozivaju“, naveo je Ružić.

Poručio je da treba da se sagleda šta je sve Srbija do sada uradila i koliko je žrtava podnela.

Ministar je danas povodom 20 godina od prvih otmica i ubistava na KiM posetio „Spomen sobu – Kosmetske žrtve“ i poručio da se neće odustati od toga da se zločinci privedu pravdi koja je spora, ali , uveren je, dostižna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slab sneg

Trenutna temperatura -1°C

Slab sneg

Petak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana