Rusko ministarstvo označilo devet medija kao strane agente Tanjug

SvetSvet Pocetna 05. 12. 2017. 09:07:37

Rusko Ministarstvo pravde objavilo je spisak stranih medija koji će se u Rusiji od sada smatrati stranim agentima, a među njima je Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa.

moskva20112014.jpg

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da je na spisku Glas Amerike (VOA), radio Slobodna Evropa (RFE/RL) zajedno sa još sedam ruskih medija na lokalnim jezicima koji posluju u okviru radio Slobodne Evrope, preneo je Rojters.

Medijima koji su proglašeni za medije – strane agenate su Glas Amerike (Voice of America), Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty), Televizija Sada (Current Time TV), servis Tatar-Baškir Radija Slobodna Evropa (Tatar-Bashkir service of Radio Liberty – Azatliq Radiosi), Reali regionalni projekat Idel (Realii, regional project Idel), Reali faktografski projekat na Kavkazu (Realii, Factograf project, Kavkaz.), Realii Krim (Realii and Krym.). Realii, navodi se u saopštenju ministarstva.

Savet Ruske Federacije je 22. novembra odobrio predlog zakona o stranim medijima koji deluju kao strani agenti, a predsednik Vladimir Putin potpisao je taj predlog zakona 25. novembra, podsetio je Tas s.

Prema tom zakonu, mediji mogu biti proglašeni stranim agentima u slučaju da primaju finansijska sredstva iz drugih zemalja, a nakon što budu proglašeni za strane agente, mediji će biti podvrgnuti ograničenjima nametnutim neprofitnim organizacijama koje deluju kao strani agenti.

Takođe, takvi mediji će biti pozvani na odgovornost zbog kršenja zakona.

Ovaj zakon je usvojen kao odgovor na zahtev Ministarstva pravde SAD da se američki ogranak ruskog TV kanala RT registruje kao strani agent, napomenula je ruska agencija.

One Response to “Rusko ministarstvo označilo devet medija kao strane agente”

  1. Boban kaže:

    Ovo samo u diktatorskim i poludiktatorskim sistemima ima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana