Rusija poziva na uzdržanost posle izraelskih udara u Siriji

SvetSvet Pocetna 10. 02. 2018. 17:08:34

Posle navoda o izraelskim vazdušnim napadima na ciljeve u Siriji, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas sve umešane strane da pokažu uzdržanost i da ne dozvole eskalaciju tenzija u regionu.

mid rusije

 

„Smatramo neophodnim poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i drugih zemalja u regionu“, navodi se u saopštenju, prenosi Tas s.

Rusko Ministarstvo ističe da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog nedavnog razvoja događaja i napada na Siriju, „a naročito zbog opasne eskalacije unutar i oko zona deeskalacije u Siriji, koje su inače važan faktor za smanjenje nasilja u toj zemlji“.

U saopštenju se napominje da su za Moskvu nedopustive pretnje po rusku vojsku koja je raspoređena u Siriji „na zahtev legalne sirijske vlade kako bi podržala tu zemlju u borbi protiv terorizma“.

Izrealska vojska saopštila je ranije danas da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale.

U saopštenju izraelske vojske se navodi da su se izraelski avioni suočili s jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo „teško kršenje izraelskog suvereniteta“, a vojska je saopštila da „prati razvoj događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije“.

Libanski šiitski pokret Hezbolah saopštio je danas da je obaranje izraelskog aviona F-16 dejstvima sirijske vojske označilo „početak nove strateške faze“ koja će, kako navodi, ograničiti izraelsko iskorišćavanje sirijskog vazdušnog prostora.

„Današnji događaji znače da je sa starim jednačinama definitivno gotovo“, zaključuje se u saopštenju Hezbolaha, prenosi Rojters.

Hezbolah, teško naoružani pokret šiitskih muslimana, deo je vojne alijanse koja podržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada, napominje britanska agencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 9°C

Slaba kiša

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana