Rumunski plivač u Beogradu na putu od Švarcvalda do Crnog mora Studio B

BeogradBeograd Pocetna 10. 08. 2017. 15:54:54

Rumunski plivač Avram Janku, koji već 50. dan pliva Dunavom sa ciljem da za 60 dana prepliva 2.860 kilometara od planine Švarcvald do sliva u Crno more i tako uđe u Ginisovu knjigu rekorda, stigao je danas u Beograd.

plivac-rumunija-bi

Rumunski plivač Avram Janku u Beogradu je dočekan kod SC „Milan Gale Muškatirović“.

„Beograd je četvrti grad do koga sam došao na svom dugom putu“, kaže Avram i dodaje da inspiraciju za ovaj poduhvat pronašao u čitanju knjige Žila Verna The Danube pilot.

Postaviti sebi cilj da za 60 dana preplivate 2.860 kilometara za mnoge zvuči nemoguće. Ne i za Avrama Jankua. Veliki poduhvat i test izdržljivosti za ljudski organizam uz veliku ljubav i napor pretvorio je u nešto što je itekako moguće ostvariti. Ovaj neverovatan borac, koji je po zanimanju bibliotekar kaže da je umoran, ali zadovoljan onim što je do sada uradio.

„Očigledno je da posle ovakvih napora budete umorni, ali vredi. Čitao sam knjigu Žila Verna o Dunavu, to je veoma interesantna priča o putovanju tom rekom koja me je inspirisala. Takođe, moja zemlja je pre 10 godina postala članica EU i zbog toga sam rešio da plivam kroz 10 zemalja i 4 grada. Ovo je veoma lepa zemlja i drago mi je što sam ovde“, rekao je rumunski plivač.

Ovu razdaljinu teško je preći bilo kojim prevoznim sredstvom, a zamislite tek da je preplivate. Njegov daleki put počeo je od planine Švarcvald, a dva meseca kasnije završiće se u slivu Crnog mora, što je ceo tok Dunava. Njegova četvrta stanica je Beograd.

U ime Grada Beograda dobrodošlicu mu je poželeo Zoran Jovanović, koji je naglasio da je reč o nadljudskom naporu ovog plivača u želji da promoviše Dunav kao reku koja povezuje veliki broj zemalja u Evropi.

„Sportski Beograd navija za njega da nastavi tako, jer je prešao više od pola puta. Želimo mu sreću u nastavku svog puta i da ostvari svoj cilj. On je pokazao svu važnost sporta i šta može da učini ljudski um sa dobrim treningom, kao i da sport nema granica“, rekao je Jovanović.

Iz Turističke organizacije Beograd kažu da je to što je rumunski plivač uradio pravi podvig i promocija svih gradova kroz koje protiče Dunav.  Ne kriju zadovoljstvo što je Avram, na neobičan način, postao gost Beograda.

Miodrag Popović istakao je da je Turistička organizacija Beograda, kao jednog od gradova na Dunavu, prepoznala i ovu priliku kao mogućnost da promoviše našu prestonicu.

„Zaista sam srećan što je naš prijatelj iz Rumunije danas sa nama. Biće nam zaista dragi gost u Beogradu. U protekle dve godine imamo skoro utrostručen broj gostiju iz Rumunije i turističke veze koje naše dve zemlje imaju nisu značajne samo zbog svog ekonomskog efekta već i zbog međusobnog upoznavanja ljudi“, rekao je Popović i dodao da svima nizvodno pošalje pozdrave iz bašeg grada.

Avram Janku  pokazao je da granice u sportu ne postoje i da želja i snaga volje često prevazilaze ljudske mogućnosti.

One Response to “Rumunski plivač u Beogradu na putu od Švarcvalda do Crnog mora”

  1. Igor kaže:

    Trebali ste da okacite tekst Vaseg novinara koji je pravio prilog, napisano je sa dusom. Gledao sam sinoc u vestima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Oblačno

Trenutna temperatura 1°C

Oblačno

Sreda
Susnežica

Max: 3°C
Min: 0°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana