Rubrika „Pet pitanja – pet odgovora“

Reporter 22. 05. 2016. 14:34:57

Gledateljka iz Lazarevca se javila samo da kaže da je veoma ružno radnike JKP „Gradska čistoća“ nazivati đubretarima, a ona ih naziva „komunalnim radnicima“.   U rečniku Matice srpske za pojam „đubretar“ stoji značenje: „onaj ko skuplja i odvozi đubre“. Smatramo da pežorativnost nekog imena, pojma ili zanimanja ne zavisi od samog pojma i forme […]

Gledateljka iz Lazarevca se javila samo da kaže da je veoma ružno radnike JKP „Gradska čistoća“ nazivati đubretarima, a ona ih naziva „komunalnim radnicima“.

 

U rečniku Matice srpske za pojam „đubretar“ stoji značenje:

„onaj ko skuplja i odvozi đubre“.

Smatramo da pežorativnost nekog imena, pojma ili zanimanja ne zavisi od samog pojma i forme reči, nego od konteksta i upotrebe termina.

Takođe, može se slobodno reći da u poslednjem veku nismo imali mnogo sreće sa eufemizmima, čiji je upotreba najčešće bila uslovljena dnevnopolitičkim potrebama, a primer koji odmah pada na pamet jeste pojam (i zanimanje) „seljak“, koji je zbog pseudoideoloških razloga postao „zemljoradnik“.

Naravno, radnike JKP „Gradska čistoće“ možemo nazivati i po poslovima koje obavljaju, pa smo u konkretnom pitanju i odgovoru, gledateljkine „đubretare“ označili kao čistače, jer je imala primedbu na čistoću svoje ulice i broj radnika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana