Rojters: U Mostaru prva trilaterala posle šest godina Tanjug

RegionRegion Pocetna 06. 03. 2018. 20:23:40

Agencija Rojters prenela je danas vest o trilateralnom sastanku Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Mostaru, istakavši da su se lideri tri zemlje saglasili da se založe za infrastrukturne projekte kako bi povezali svoje zemlje.

mostar12042016

 

Britanska agencija, u izveštaju iz Mostara, napominje da je reč o prvom trilateralnom sastanku posle šest godina, ali primećuje i da lideri danas „nisu uspeli da reše listu davnašnjih sporova“.

„Susedi – republike bivše Jugoslavije – sastali su se kako bi pokušali da se dogovore o granicama, bezbednosti i drugim pitanjima koja su im potkopavala odnose od ratova devedesetih godina prošlog veka“, navodi Rojters.

Ova agencija prenosi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovori između ovih lidera nikada nisu slatki ni jednostavni, i da imaju bezbroj nasleđenih problema.

Rojters navodi i Vučićeve reči da danas imamo mir, stabilnost i jačanje trgovinskih odnosa, a da je jedno od najhitnijih pitanja koje treba rešiti – uklanjanje velike prepreke za investitore usklađivanjem poreskih i carinskih stopa sa Bosnom „kao pitanje života i opstanka za sve nas“.

Hrvatska, kao članica EU, prenosi britanska agencija pozivajući se na zvaničnike te zemlje prisutne na sastanku, složila se da pomogne Bosni i Srbiji u njihovim planovima za pridruživanje tom bloku.

U izveštaju iz Mostara, Rojters prenosi i izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je današnji susret pružio priliku za razgovore o važnim problemima kao što su emigracija mladih, pomirenje, zaustavljanje zapaljive retorike, reforme i bezbednosna saradnja.

„Zvaničnici su poručili da će nastaviti pokušaje rešavanja pograničnih sporova kroz bilateralne sporazume“, zaključuje Rojters, uz podsećanje da je EU nedavno objavila novu strategiju za Zapadni Balkan prema kojoj zemlje kandidati za članstvo moraju da okončaju sve svoje bilateralne teritorijalne sukobe pre nego što se pridruže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana