Rojters: Poljska bi, poput Mađarske, da zatvara azilante Tanjug

SvetSvet Pocetna 13. 04. 2017. 17:36:25

Poljska radi na novom zakonu koji će u toj državi odobriti zatvaranje azilanata u kampovima na granici, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, navodeći da je ta praksa poslužila u Mađarskoj uprkos kritikama UN.

kale-migranti-videotanjug

foto printskrin Tanjug

Poljska, Mađarska i druge centralnoevropske države članice Evropske unije protive se planu evropske Komisije o raspodeli migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka širom bloka, prenosi Rojters.

Britanska agencija, međutim, konstatuje da je Pojska, za razliku od Mađarske, država koja je odobrila preko milion radnih dozvola za susedne Ukrajince, ali da nije videla hiljade migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka kako jure ka njenim granicama.

„Moj zadatak je da obezbedim sigurnost za Poljake. Moramo takođe da budemo spremni za loš scenario za koji se nadam da se neće dogoditi. Loš scenario je talas migranata koji bi mogao da preplavi Poljsku“, rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Na pitanje da li bi migrante smestio u brodske kontejnere i ogradio bodljikavim žicama odgovorio je: „To je ideja za vanredne situacije koja je dobro prošla u Mađarskoj“.

Evropska komisija je upozorila Poljsku i Mađarsku da prihvate tražioce azila kao što plan Evropske unije o migrantima predviđa, a ukoliko taj zahtev njihove vlade odbiju, rizikuju da protiv njih budu preduzete pravne mere.

Varšava i Budimpešta odbile su da poštuju šemu raspodele 160.000 migranata iz Italije i Grčke koje su glavne tačke polaska za druge destinacije u EU.

Druge države članice, takođe, su odugovlačile sa poštovanjem plana raspodele, ocenjuje Rojters, pa je tako samo otprilike 16.340 ljudi do sada smešteno u okviru hitnog plana koji se u septembru završava.

„Ukoliko države članice uskoro ne povećaju razmeštanje, Komisija neće oklevati da iskoristi svoje moći… Za one koji to nisu poštovali“, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Rojters podseća da je Evropska komisija predložila uvođenje novčanih kazni za države članice koje odbiju da prihvate migrante, ali da je za takav zahtev do sada bila mala politička podrška.

Agencija ocenjuje i da pokretanje sudskog procesa ne bi moglo da reši to pitanje, ali da bi moglo da znači dodatni pritisak koji bi vršile druge države članice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Utorak
Moguća kiša

Max: 22°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana