Dan Republike Srpske; Dodik: Želimo sa drugima, ali čuvamo svoje Tanjug

RegionRegion Pocetna 09. 01. 2017. 09:13:48

Republika Srpska danas je ujedinjena u želji da živi u miru i slobodi, zajedno sa drugima, ali i da će čuvati svoje, poručio je danas predsednik RS Milorad Dodik. Srpske.Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dodiku i građanima Dan RS.

vojska-rs-defile

 

Milorad Dodikje, čestitajući Dan Republike Srpske građanima, istakao da se radi o danu na koji se dugo čekalo u istoriji, te da su svi na ovaj dan okupljeni jedinstveni i vole Srpsku. „Ovo je poseban dan našeg jedinstva i odnosa prema RS, načinu života i onoga što želimo da budemo“, podvukao je Dodik obraćajući se nakon defilea povodom Dana RS u Banjaluci, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

RS je, kako je naglasio, stvorena jer je to bio odgovor naroda na dešavanja i želju da se pravi država, jer bez države nema slobode. „Nikada nismo imali nameru drugima da ukinemo slobodu, a da je RS danas ujedinjena u želji za mirom i slobodom“, naglasio je on.

Dodik je uputio sve najbolje želje i onima blizu i koji su daleko sa namerom da slave Dan RS i sve svoje druge dane. „RS, kako je ponovio, želi da živi zajedno sa druima, ali neće nikada odustani od onoga što je naša Srpska“, podvukao je on.

Inače, defile je počeo uz taktove Marša na Drinu, dok su ispred Trga Krajine postrojeni pripadnici Trećeg pešadijskog puka Republika Srpska. U svečanom defileu učestvovali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i studenti koji nose veliku zastavu Republike Srpske. Učesnici su bili i pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, Odseka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, članovi Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, preduzeća „Pošte Srpske“ i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske. U defileu su bili i članovi Banjalučke filharmonije, Banjalučke mažoretkinje, članovi kulturno-umjetničkih društava „Piskavica“, „Čajavec“ i „Pelagić“, kao i Košarkaškog saveza, Fudbalskog saveza i Rukometnog saveza Srpske. Ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića defiluju i članovi Ženskog rukometnog kluba i Rukometnog kluba „Borac“, Rukometnog kluba „Mladost“, Biciklističkog saveza, Bokserskog kluba „Slavija“, Odbojkaškog kluba „Laktaši“, te Moto-kluba „Noćni vukovi“.

Obeležavanje 9. januara – Dana Republike Srpske počelo je nastupom banjalučkih osnovaca na Trgu Krajine. U okviru kulturno-obrazovnog programa nastupili su osnovci banjalučkih škola „Zmaj Jova Jovanović“, „Jovan Cvijić“, „Ivo Andrić i „Aleksa Šantić“.

Posle parade i svečane akademije, u centru Banjaluke biće održan i koncert Etno grupe „Trag“, kao i koncert 100 srpskih truba, nakon čega će nastupiti grupa Legende.

Proslavu Dana Srpske obezbeđuje više od hiljadu policajaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve građane Srpske da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Dan RS, ističući da će u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i vlade.

„Vama, Vladi i narodu RS želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u celoj Bosni i Hercegovini“, poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku.

„U Srbiji ćete uvek i zauvek, imati iskrenu podršku naroda i njene Vlade“, ističe se u pismu.

Ovo je prvi rođendan Republike Srpske koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, a ne nekog drugog datuma. Ovo je prvi put i da se Dan RS obeležava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dela zvaničnog programa.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 27°C
Min: 15°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana