Rekonstrukcija cevovoda u Sopotu Beoinfo, Studio B

BeogradBeograd Pocetna 02. 11. 2016. 14:55:07

Radovi su počeli u septembru i podrazumevaju postavljanje 4,6 kilometara cevi. One treba da spoje vodoizvorište sa rezervoarom, kako bi građani Sopota dobili stabilnije snabdevanje vodom.

vodovod01032016.jpg

Gradski menadžer Goran Vesić je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji cevovoda u naselju Sopot rekao da radovi na potisnom cevovodu u Sopotu imaju za građane dvostruki značaj – prvi jer se popravlja infrastruktura u prigradskim opštinama, a drugi što je to deo izgradnje sekundarne mreže za regionalni vodovod Makiš–Mladenovac.

– Radovi su počeli u septembru i podrazumevaju postavljanje 4,6 kilometara cevi. One treba da spoje vodoizvorište sa rezervoarom, kako bi građani Sopota dobili stabilnije snabdevanje vodom. Kroz stari cevovod se, naime, dosta vode rasipa, što je za malo mesto kao što je Sopot velika šteta. Procenjena vrednost na tenderu je bila 190 miliona dinara, a izvođač koji je pobedio dao je ponudu od 116 miliona, tako da je ušteđeno skoro 80 miliona – naveo je Vesić i najavio da će taj novac biti usmeren na druge projekte u ovoj opštini.

On je dodao da je važno da će u budućnosti, kako se bude približavao kraju vodovod Makiš–Mladenovac, na ovoj lokaciji upravo doći do spajanja rekonstruisanog cevovoda sa njime.

– Tako će unapred biti urađen deo infrastrukture kako bi voda iz regionalnog vodovoda mogla da stiže u Sopot. Projekat regionalnog vodovoda je nekoliko godina stajao „zamrznut”, a pokrenuli smo ga ponovo pre dve godine. U ovom trenutku on je završen do Vrčina, a u decembru će biti objavljen tender za četiri kilometra vodovoda do rezervoara „Kaluđerica”, čime će se omogućiti da Kaluđerica i niz drugih naselja budu priključeni na ovaj vodovod – precizirao je Vesić.

Gradski menadžer je dodao i da je plan da regionalni vodovod bude završen do 2021. godine, kada će i svim građanima do Mladenovca, računajući i Sopot, biti omogućeno priključenje. Vesić je podsetio i da je pre godinu i po dana puštena u funkciju fabrika vode Makiš 2, koja će zajedno sa Makišom 1, čija će rekonstrukcija biti urađena sledeće godine, obezbediti količinu vode za grad znatno veći od Beograda.

– Naš sledeći zadatak jeste da sve građane Beograda snabdemo kvalitetnom vodom, a kada budemo priključili regionalni vodovod, bunari koje Sopot ima biće privremeno u funkciji u slučaju eventualnih havarija – istakao je gradski menadžer.

Predsednik opštine Živorad Milosavljević izrazio je zadovoljstvo što se ova investicija realizuje jer je budućnost Sopota vezana za makišku vodu. On je dodao da su ovi projekti potvrda politike Vlade Srbije i Grada Beograda o ravnomernom razvoju svih delova glavnog grada.

Na ovoj lokaciji u toku je rekonstrukcija potisnog cevovoda koja podrazumeva postavljanje novih cevi od savremnog materijala, a radi postizanja dugotrajnosti i sigurnosti transporta vode koristi se tehnologija kojom se postiže veće osiguranje cevovoda u slučaju pojave lokalnih klizanja terena.

2 Responses to “Rekonstrukcija cevovoda u Sopotu”

 1. gradjani kovione kaže:

  A STA SE DESAVA SA VODOVODOM ZA NASELJE KOVIONA-TRESNJA. ?STVARNO SRAMOTA ZA NASU OPSTINU DA GRADJANI SA KOVIONE MORAJU DA SKUPLJAJU KISNICU ILI DA KUPUJU VODU ZA PICE I TEHNICKE POTREBE.NEMOGU DA VERUJEM DA SE TO DESAVA U 21 VEKU DA LJUDI ZIVE BEZ OSNOVNOG SREDSTVA TJ.VODE ZA ZIVOT. I PORED CVRSTOG OBECANJA GOSPODINA ALEKSANDRA VUCICA KOJI JE LICNO DOLAZIO I UPIZNAT JE SA PROBLEMOM KOJI IMAJU GRADJANI KOVIONE. I OBECAO DA CE TAJ PROBLEM BITI STO PRE RESEN,I EVO GODINAMA SE NIKO NE POJAVLJUJE PO TOM PITANJU. A HOCEMO U EVROPU BEZ VODE. STRASNO I SRAMOTA!!!

 2. Djordjije Blagojevic kaže:

  Bili su mi nedavno prijatelji iz inostranstva u gostima . Odveo sam ih u vikendicu na Kovioni. Bili su oddusevljeni ambijentom i malim vocnjakom i bastom, ali su bili sokirani kada su saznali da nema vode i da vodu dopremamo cisternama . Takao unazad 30 godina.
  Tesko sam racionalno mogao da im objasnim zasto nema vode.
  Nisam im rekao da je opstina Sopot u zadnje tri godine podigla porez 300%, a da zauzvrat nista nije ponudila.
  Bilo me je sramota da to kazem pred ljudima koji u svojoj zemlji tacno znaju sta dobijaju za uredno placanje poreza.
  Ima li neko, sa strane vlasti da bilo sta odgovori, a da to ne bude jos jedna laz?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana