Rekonstruisana zdravstvena stanica u Zaklopači Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 20. 06. 2019. 12:56:08

Rekonstruisani  objekat zdravstvene stanice u Zaklopači počeo danas sa radom. 

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je na događaju da je naselje Zaklopača posle rekonstrukcije dobilo optimalnu zdravstvenu stanicu u kojoj osnovnu zdravstvenu zaštitu može da dobije 2.500 ljudi.

– U ovom naselju mahom živi starije stanovništvo i za njih je veliki napor kada medicinsku zaštitu moraju da potraže u drugim, udaljenijim naseljima. Sanacijom ove zdravstvene stanice olakšali smo život stanovnicima ovog naselja i naše opredeljenje je da stvorimo uslove za primarnu zdravstvenu zaštitu koja će biti jednaka za sve stanovnike Beograda, bez obzira na mesto gde žive. Ovo nije jedina zdravstvena stanica koja se obnavlja na teritoriji Grocke. U toku su radovi u Umčarima, koji će vrlo brzo biti završeni, a ista situacija je i u Vrčinu. Dom zdravlja Grocka uspeo je da vrati  dugove iz 2004. i 2005. godine, koji su u ogromnoj meri opterećivali funkcionisanje ove zdravstvene ustanove i danas je stanje mnogo bolje – kazao je Nikodijević.

On je istakao da se radi i na rešavanju problema hemodijalize za stanovnike ove opštine.

– U ovom trenutku takvih pacijenata je 88 i ti ljudi zajedno dnevno pređu 2.000 kilometara kako bi bili prevezeni na terapiju u neku od zdravstvenih institucija, jer na teritoriji Grocke adekvatna ne postoji. Razgovarali smo sa Ministarstvom zdravlja i republičkim fondom, u toku je izrada projekta, tako da će centar za hemodijalizu u opštini Grocka biti napravljen. Verujem da ćemo vrlo brzo krenuti u izgradnju tog centra i time rešiti veliki problem sa kojim se suočavaju i pacijenti i Dom zdravlja u Grockoj – kazao je Nikodijević.

Gradska sekretarka za zdravstvo Vera Dražić istakla je da je ove godine za Grocku opredeljeno 22,5 miliona dinara.

– Deo novca je namenjen za rekonstrukciju ambulanti, a deo za novu opremu u centralnom objektu u Grockoj. Sve što je potrebno za laboratoriju biće novo – hemodijalizatori, defibrilatori i druga oprema. Ove godine će biti nabavljena i tri nova vozila kako bi se obezbedio adekvatan prevoz za pacijente dok se ne uspostavi centar za hemodijalizu na teritoriji Grocke – kazala je Vera Dražić.

Radovi u zdravstvenoj ambulanti u Zaklopači obuhvatili su kompletnu rekonstrukciju unutrašnjih prostora, zamenu stolarije, bravarije, nemedicinskog nameštaja i rekonstrukciju toaleta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana