Rekonstruisan Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 20. 03. 2017. 12:07:46

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić obišli su danas rekonstruisan Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, gde je organizovan niz radionica za decu, povodom obeležavanja Dana sreće.

centar-za-kulturu-rakovica

foto Tanjug

Vukosavljević je posle obilaska istakao da Centar za kulturu Rakovica ima izvenrednu salu i da je to „nešto najbolje što je video u poslednjih nekoliko meseci tokom obilaska Srbije.

„Očigledno je da je opština Rakovica izdvojila značjna sredstva – osam miliona dinara samo za rekonstrukciju ovog objekta. Ovo je primer za ugled, primer kako agilnost lokalne samouprave i značajna odvajanja za kulturu mogu da stvore pogodan ambijent za mlade ljude i one najmlađe“, rekao je ministar novinarima.

On je naglasio da ustanova kulture u Rakovici može da posluži kao primer drugima.

„Napor, rad, trud i entuzijazam lokalne samouprave i ljudi koji rade u Centru za kulturu su zaista jedna paradigmatična stvar, obrazac za uzor“, kazao je Vukosavljević i dodao da će videti i u buduće kako može da se pomaže toj ustanovi.

Vukosavljević je primetio da je Centar za kulturu u Rakovici dokaz i kako politika decentralizacije kulture može da pruži rezultate i da je srećan što je bio u prilici da vidi „pametno iskorišćenu investiciju“, te da ta ustanova zaslužuje svako priznanje, podršku i ohrabrenje za budući rad.

Kocić je rekao da se trude da ljudima u Rakovici učine život lepšim, da reše probleme, ali i organizuju što više kulturnih dešavanja kako bi oplemenili život svojim sugrađanima.

Direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica Nataša Nikolić istakla je da paralelno sa „izgradnjom naše Srbije, moramo da se potrudimo još više da jačamo ne damo kulturni duh nego i duhovnost uopšte“.

„Rakovica ima 136.000 stanovnika i razbijamo predrasudu da smo samo radnička opština. Mi smo izuzetno kulturan i duhovan narod i istinski mislim da će ovaj Centar za kulturu postati centar Srbije“, rekla je ona.

Nikolić je kazala da nisu mogli da konkurišu ustanovama u centru grada, ali su se dosetili da tu prikažu sve ono što je tokom godine stvoreno u unutrašnjosti zemlje i što je najbolje, dodavši da imaju ukupno 10 manifestacija.

Ministar je obišao obnovljenu koncertnu salu i obnovljenu tonsku sobu i prisustvovao radionicama za decu, u kojima su učestvovali predškolci iz okolnih vrtića.

Centar za kulturu Rakovica je od 2015. godine uvećao broj programa i svoj prihod za 40 posto.

Posebno su ponosni na Duhovne svečanosti „Put duhovnosti“ koji organizuju u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, manastirom Rakovica i hramovima na teritoriji svoje opštine.

Tu su takođe i pozorišni „Festival pobednika festivala“, muzička manifestacija „Prvi ton“, Festival humora i satire „Velika praznina za veliki let“, manifestacija „Može li čovek“, koja predstavlja lik i delo vrhunskih stručnjaka iz različitih oblasti, „Glas kulture i obrazovanja“ – susret kulturnih poslenika i prosvetnih radnika i niz različitih ciklusa.

2 Responses to “Rekonstruisan Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica”

  1. Jenkonja kaže:

    Samo je sala „našminkana“, ostale prostorije i dalje ne zaslužuju da su deo Centra za kulturu.

  2. Nenad kaže:

    Bravo Natasa, puno srece i uspeha u daljem radu….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana