Regionalno umrežavanje puteva kulture Studio B

Objavljeno: 23.04.2016. 14:38 Izmenjeno: 23.04.2016. 14:38

Umrežavanjem organizacija, institucija, privrednika i obrazovnih institucija iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, Klaster puteva kulture postao je međunarodna mreža za razvoj kulturnih ruta u regionu.

 

Na Skupštini Klastera u Beogradu koja je održana početkom aprila, oformljena su upravna tela sastavljena od predstavnika članica Klastera puteva kulture iz sve tri zemlje. Upravni odbor čine Manuela Graf, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, koja je predsednik UO i generalni menadžer Klastera, Darja Radić, “Viša škola za turizam i ugostiteljstvo” Bled, Ivor Zidarić, Val kulture, Zagreb, Tatjana Pivac, Departman za geografiju, turistički i hotelski menadžment Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, Milena Kostić, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Beograd. U Nadzornom odboru su: prof. Jovan Popesku, Janja Viher i Vladimir Jovanović, dok su članovi Specijalnog odbora za razvoj rute “Putevima Tesle kroz Evropu” Branimir Jovanović, iz Muzeja Nikola Tesla, Andrea Štalcar Furač, Novi Svijet – KulturA Urbani, Zagreb, i Branko Kovačević, Elektrotehnički fakultet u Beogradu, predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije.

„ Verujemo da je bogato i jedinstveno kulturno nasleđe regiona veliki potencijal za sve zemlje učesnice i partnere za budući razvoj kulturnog turizma. Region je još neotkriven. Mada ovo može biti shvaćeno kao naša slabost, to je naša šansa s obzirom da će i sadašnji i budući turisti tragati za takvim neotkrivenim mestima koja mogu da im ponude jedinstveno iskustvo. “, poručila je  Darja Radić.

Klaster puteva kulture je osnovan 2013. godine kao organizacija koja se bavi kreiranjem i razvojem puteva kulture, kao specifičnih tematskih kulturno-turističkih proizvoda, brendiranjem određenih oblasti kroz puteve kulture i pozicioniranjem na svetskom turističkom tržištu, kao i održivim razvojem i promocijom kulturnog nasleđa, povećavanjem svesti o neophodnosti njegovog očuvanja i plasiranjem na turističkom tržištu radi kulturnog i privrednog razvoja čitavih regiona. Klaster umrežava  preko  40  institucija  kulture, turističkih organizacija, organizacija civilnog društva, privrednika i čak šest fakulteta, i trenutno aktivno radi na razvoju dve kulturne rute: “Putevima Tesle kroz Evropu” i “Putevima zmajeva”.

Kulturne rute povezuju više zemalja i promovišu zajedničko kulturno nasleđe Evrope. Oni doprinose i razvoju nauke, unapređenju obrazovanja, očuvanju kulturne raznolikosti, podstiču međukulturni dijalog.” Mogućnosti koje nudi kultura i nauka veoma lako mogu biti u funkciji ekonomije. Svaka ruta je plodno tlo za razvoj malih preduzeća (zanati, suveniri), zapošljavanje lokalnog stanovništva (animatori, interpretatori), ali i razvoj novih gastronomskih specijaliteta u skladu sa temom puta kulture“, ističe Manuela Graf.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana