Reforma upravljanja javnim finansijama i upravom – ključna Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 27. 11. 2017. 17:59:21

Danas je u Vladi Republike Srbije održan sastanak Platforme za dijalog o politikama u okviru reforme javne uprave koji su sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Beogradu vodili ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija Dušan Vujović.

vlada72012072014.jpg

Sastanak je održan u cilju revizije prve godine sprovođenja Sektorskog reformskog ugovora u vrednosti od 80 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo državne uprave.

Matea Norčić Štamcar, zamenica šefa delegacije EU u Beogradu, izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima u prethodnih godinu dana i pohvalila izražene napore Vlade Republike Srbije da se bolje fokusira planiranje, utvrđuju prioriteti u skladu sa realnim ciljevima i kapacitetima uprave kako bi se još efikasnije sprovodila reforma javne uprave.

Sagovornici su zaključili da je reforma upravljanja javnim finansijama i javne uprave osnov za sve reforme koje se sprovode u državi, kao i proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, te da je za te procese važno obezbediti kvalitet i vreme.

Ministar Ružić je pohvalio veliki napor svih ključnih aktera u pogledu implementacije Sektorskog reformskog ugovora, kao i da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave proslediti Izveštaj o njegovom sprovođenju, što će predstavljati osnov za povlačenje određenog nivoa sredstava kao podrška reformi javne uprave.

Na sastanku je istaknuto i zadovoljstvo ispunjenjem opštih kriterijuma za realizaciju Ugovora, koji predstavljaju ujedno i najveće strateške reforme u državi – 1) stabilan makroekonomski okvir, 2) efikasno upravljanje javnim finansijama kroz uspešno sprovođenje Programa reforme upravljanja javnim finansijama, 3) transparentnost budžeta i 4) uspešno sprovođenje Strategije reforme javne uprave u Republici Srbiji i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana