Beograd i Šangaj o iskustvima u socijalnoj politici Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 22. 05. 2018. 13:59:19

Sekretarijatu za socijalnu zaštitu uvek su dobrodošla nova iskustva, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

sangaj-bi.jpg-natasa

foto Beoinfo

Ona je u Starom dvoru razgovarala sa delegacijom grada Šangaja, koju je predvodio zamenik gradonačelnika Peng Čenlei.

Ukazano je da Grad Beograd vodi socijalnu odgovornu politiku, predstavljene su vrste pomoći koje grad pruža svojim starijim sugrađanima, socijalni programi za najugroženije i programi u kojima stariji sugrađani mogu aktivno da učestvuju.

Nataša Stanisavljević istakla da je ova poseta veoma značajna, jer Sekretarijat za socijalnu zaštitu posebnu pažnju posvećuje očuvanju i unapređenju već postojećih usluga socijalne zaštite.

– Uvek su dobrodošla nova iskustva, koja smo i danas razmenili, te ih možemo primeniti u socijalnoj politici Beograda, jer su ona upravo usmerena ka poboljšanju socijalnog statusa građana na ličnom, porodičnom i širem socijalnom planu. U Beogradu živi oko 407.000 penzionera, što je oko 25 odsto od ukupnog broja stanovnika i zato posebnu pažnju pridajemo poboljšanju kvaliteta života naših penzionera. U prethodnom periodu, u skladu sa potrebama najstarije populacije, razvijali smo vaninstitucionalnu zaštitu širenjem klupske mreže i unapređenjem Službe pomoći u kući, imajući u vidu njene prednosti koje se ogledaju u tome što starije lice ostaje u prirodnom okruženju u porodici, a istovremeno zadovoljava svoje egzistencijalne i duhovne potrebe. U skladu sa tim predstavili smo našim gostima sve korake i mere koji su tokom poslednjih nekoliko godina preduzeti kako bi se popravio položaj i obezbedio bolji kvalitet života najstarijih sugrađana. Ova poseta je bila uspešna, nadam se da ćemo nastaviti  kvalitetnu saradnju sa gradom Šangajem, pre svega razmenom informacija i iskustava – istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Nakon zvaničnih razgovora, domaćini i gosti obišli su Klub za starije u Svetogorskoj ulici, čiji su im članovi priredili svečani doček. Potom su se u neformalnoj atmosferi družili sa starijim sugrađanima, obišli radionice i razmenili prigodne poklone sa najstarijim Beograđanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana