Rast stranih direktnih investicija Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 03. 07. 2018. 11:14:41

Neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija u Srbiju u prva četiri meseca 2018. godine dostigao je 871 milion evra, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 12,9 procenata.

lamesfabrikakompanija11122015.jpg

U Narodnoj banci Srbije Tanjugu je rečeno da je, kao i prethodne tri godine, ostvareni neto priliv u pomenutom periodu bio dovoljan za pokriće tekućeg deficita platnog bilansa.

Izvršena ulaganja nerezidenata su, preciziraju iz centralne banke, ostala projektno diversifikovana i uglavnom usmerena na proizvodnju razmenljivih dobara (oko 40 odsto). Na taj način se dalje povećavaju proizvodni kapaciteti koji bi trebalo da obezbede nastavak rasta izvoza i u narednom periodu.

„Pored toga, kao povoljnu ocenjujemo činjenicu da su već prisutni strani investitori, koji su najbolje upoznati sa našim razvojnim šansama, oko dve trećine ostvarene dobiti ponovo uložili u proširenje svog poslovanja u našoj zemlji. To je potvrda da je Srbija postala prepoznatljivo mesto za ulaganja, posebno dugoročna“, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Inače, Srbija je prošle godine zabeležila neto priliv stranih direktnih investicija u iznosu od 2,4 milijarde evra. Na rang listi uglednog britanskog poslovnog dnevnika Fajnenšel tajmsa, objavljenoj prošlog leta, Srbija je zauzela prvo mesto po globalnom indeksu grinfild investicija među 94 rangirane zemlje sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana