Rast BDP-a u prvom kvartalu najveći u poslednjoj deceniji RTS

EkonomijaEkonomija Pocetna 28. 04. 2018. 19:26:07

Rast BDP-a u prvom kvartalu 4,5 odsto i značajno je veći od projektovanih 3,9 odsto. To je najveći rast BDP-a u poslednjoj deceniji, ističe premijerka Ana Brnabič i dodaje da je značajno veći od prosečnog rasta u regionu i u EU.

brnabic-ana

Brnabićeva je ocenila da je rast srpske privrede za prva tri meseca ove godine značajno je veći od prosečnog rasta u regionu i u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju pres-službe Vlade Srbije.

„Ovo je najviši zabeleženi kvartalni rast BDP-a u poslednjih deset godina i predstavlja rezultat reformi koje je započela prethodna i nastavila ova Vlada“, istakla je premijerka.

Pokazali smo da timskim radom i posvećenošću svih članova Vlade možemo ostvariti projektovani rast BDP-a koji nam omogućava otvaranje novih radnih mesta i veće plate i penzije. Jaka ekonomija znači jaku Srbiju“, naglasila je Brnabićeva i dodala da je taj rezultat posebno važan jer daje perspektivu mladima.

„Jednako važno kao stopa rasta je i čiljenica da se menja model privrednog rasta. Umesto zaduživanja i potrošnje, koji su pre deset godina bili osnovni pokretači srpske ekonomije, rast se sada zasniva na održivim izvorima, prvenstveno na proizvodnji, investicijama i inovacijama“, rekla je premijerka.

Kako se ističe u saopštenju, Vlada je u budžetu za 2018. godinu izdvojila 128 milijardi dinara za investicije u kapitalne projekte. Planirani projekti započeti su na vreme, pa je izvršenje budžeta za investicije u kapitalne projekte veće za 2,8 odsto od planiranog u prvom kvartalu.

U prvom kvartalu nastavljen je rast izvoza roba za više od 10 odsto, dok je povećan uvoz mašina i materijala za proizvodnju, što prati rast prerađivačke industrije.

 

„Značajan rast sektora građevinarstva i proizvodnje struje“

Rast izvoza usluga od skoro 20 odsto u prva dva meseca ove godine pokazatelj je da ekonomija Srbije postaje sve više bazirana na znanju. Samo kod poslovnih i IKT usluga zabeležen je suficit u razmeni usluga sa inostranstvom od oko 200 miliona evra, ukazuje se u saopoštenju.

U prvom kvartalu započeo je oporavak privrednih grana koje su imale pad početkom prošle godine, tako da je zabeležen značajan rast sektora građevinarstva i proizvodnja električne energije.

Još jedan od važnih pokazatelja odgovorne ekonomske politike Vlade je činjenica da je budžet u suficitu od 6,1 milijardi dinara, dok je za prva četiri meseca bio planiran deficit od 40,1 milijardi dinara.

„Ovaj izvanredan rezultat koji smo postigli dodatno nas obavezuje da nastavimo da radimo na dostizanju projektovanog rasta do kraja godine. Nema prostora za opuštanje“, naglasila je Brnabićeva, i dodala da Vlada ostaje posvećena ubrzanju ekonomskog rasta i promeni ekonomske paradigme.

Za održivu ekonomsku stabilnost i inkluzivan rast u godinama pred nama, ključan je nastavak restrukturiranja privrede, posebno u delu javnog sektora, dalje unapređenje poslovnog okruženja, fokus na jačanju vladavine prava, širenje i modernizacija proizvodnih kapaciteta i podsticanje inovacija i razvoja.

„Da bismo bili sigurni da nam BDP raste u skladu sa projekcijom, uveli smo mehanizam dvonedeljnog praćenja ključnih indikatora rasta, kako bismo smanjili šanse da nas vremenske prilike ili bilo koji drugi faktori iznenade“, napomenula je premijerka.

„Vlada nastavlja kontinuirano da prati implementaciju svih projekata kako bismo ostvarili projektovani rast do kraja godine, jer zdrav privredni rast omogućuje bolji životni standard i bolje uslove života svih naših građana“, zaključila je Brnabićeva.

One Response to “Rast BDP-a u prvom kvartalu najveći u poslednjoj deceniji”

  1. DUKI kaže:

    Pa stvarno je sramota da na ovakav nacin koristite statisticke podatke koji se uvek mogu tumaciti na nacin koji odgovara partiji koja je na vlasti. Kad ovakav tekst porezentujete gradjanima koji su polu pismeni il nemaju pojama sta BDP i kako se izracunava onda odredjena grupa gradjana tapse vasem neuspehu kao velikom uspehu. Dovoljno je da obidjete Beogradske ulice pa da vidite u kom su stanju a da odete van Beograda to bi bilo strasno jer jug Srbije bukvalno gladuje. Gladuje i Beograd il bar jedan njegov deo koji nije uclanjen u vasu partiju.Prosetajte i gledajte gradjane koji idu smrknuti i nema osmeha na njihovol licu. Besni dzipovi bahato divljaju po ulicama a zna se ko su vlasnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 7°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana