Rano otkriven rak dojke je izlečiv Studio B, Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 20. 03. 2018. 16:00:30

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke u tržnom centru Delta siti okupili su se lekari Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Udruženja Budimo zajedno koji pružaju podršku ženama koje su obolele od raka. Lekari pozivaju žene da obave preventivne preglede koji su, kako ističu, ključ u borbi protiv te opake bolesti.

rak-dojke

„Želim da skrenem pažnju na jedan drugi statistički podatak, a to je da se 2017. godine od 120.000 žena pozvanih na besplatan mamografski pregled, odazvalo njih svega 45.000. Dakle, nešto više od 30%. S druge strane, nedavno je postavljen pokretni mamograf ispred RTS-a i primorani smo da produžimo njegov boravak tamo zbog ogromnog interesovanja naših sugrađanki. To su dva apsurda sa kojim se susrećemo u ovom našem radu – da se žene ne odazivaju na pozive kada ih dobiju i da ne mogu da stignu na red kada se organizuje tematska akcija. Hajde onda, da o našem zdravlju, ne mislimo kampanjski, već svakodnevno i na vreme. S tim u vezi, država, odnosno Ministarstvo zdravlja formira poseban tim koji će da se bavi ovom temom i koji će da organizuje i prati oba pokretna mamografa na teritoriji cele Srbije do kraja ove godine, ali i narednih godina. Zaposlićemo desetak mladih radiologa koji su pri kraju specijalizacije da se bave samo ovim pregledima i radom na pokretnim mamografima, kao i odgovarajući broj tehničara. Pored toga, obezbedili smo i najsavremeniju terapiju za obolele od raka dojke, ali i dovoljan broj aparata za radioterapiju.“ – izjavio je ovom prilikom ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar.

Govoreći o najčešćem zloćudnom tumoru kod žena, prof. dr Radan Džodić, je istakao važnost redovnih lekarskih pregleda: “Rano otkriven rak dojke je izlečiva bolest, stoga je neobično važno da se žene odazovu na organizovani skrining – pregled, kako bi se otkrila bolest u fazi kad nije opipljiva pregledom, ali izlečiva operacijom i dodatnom dijagnostikom. Rano otkriven rak dojke najčešće znači i očuvanje obe dojke, kao simbol ženske lepote.”

One Response to “Rano otkriven rak dojke je izlečiv”

  1. ivana kaže:

    Mamografski pregled je rano otkrivanja, ne prevencija. Da li neko želi zaista da govori o prevenciji, a ne da se radujemo „ranom otkrivanju“ kao da je to nešto dobro?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 23°C
Min: 10°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana