Radojičić ugostio ambasadorku Kine Studio B

BeogradBeograd Pocetna 08. 02. 2019. 14:02:32

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić primio je u Crvenom salonu Starog Dvora novu ambasadorku Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo. Bila je to prva poseta ambasadorke Bo skupštini grada Beograda u njenom novom mandatu.

kina-ambasador-bgd-bi

Radojičić je istakao da je saradnja sa prethodnim ambasadorom Li Mančangom bila odlična i izrazio uverenje da će kao takva biti nastavljena i sa ambasadorkom Čen.

– Razgovarali smo o projektima koji se u saradnji sa kineskim kompanijama rade u Beogradu, poput Tehnološkog parka u Borči, obilaznice oko Beograda i četiri javne garaže, o tome kako se oni odvijaju i njihovom daljem razvoju. Razgovarali smo i o projektima koji će uslediti, poput velikog Samita gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine  (16+1)  u Tirani – rekao je on i dodao da je domaćin ovog skupa prošle godine bio Beograd.

Gradonačelnik je najavio da će ove godine, najverovatnije u septembru, biti održani „Dani Beograda” u Pekingu o čemu je takođe bilo reči na sastanku. Podsetio je da je manifestacija sportskog, kulturnog i privrednog karaktera „Dani Pekinga“ u Beogradu održana 2017. godine, ali da prijateljstvo dve prestonice traje decenijama.

– Veoma je značajno da saradnja između dva glavna grada bude nastavljena, jer datira još od 1980. godine kada su Peking i Beograd uspostavili odnose pobratimske saradnje, odnosno kada su potpisali sporazum – istakao je on i podsetio da je Beograd tada bio prvi grad u Evropi koji je potpisao jedan takav sporazum, a da su u to vreme takvu saradnju sa Pekingom imala dva grada – Njujork i Tokio.

Radojičić se osvrnuo na doček lunarne Kineske Nove godine, kada je na Kalemegdanu otvoren Kineski festival svetlosti.

– Festival je dobro prihvaćen ne samo u Srbiji, već i u Kini, gde su najznačajniji mediji preneli vest, o čemu nam je govorila i ambasadorka – rekao je Radojičić.

Na sastanku se razgovaralo i o sve većem broju turista iz Kine u Beogradu, kao i o njegovom daljem porastu. Gradonačelnik je precizirao da postoji inicijativa da se Beograd udruži sa drugim većim gradovima iz regiona i razvije jedinstvenu turističku ponudu, kako bi gosti iz Kine mogli da imaju kvalitetniji i duži boravak u više zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana