Radojičić u Barseloni na Svetskom kongresu pametnih gradova Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 13. 11. 2018. 13:29:49

Ovaj događaj jedna je od najznačajnijih svetskih manifestacija koja pokazuje kako se primenom visokih tehnologija može unaprediti komunalni sistem grada i poboljšati kvalitet života građana, rekao gradonacelnik Zoran Radojičić u Barseloni gde učestvuje na Svetskom kongresu pametnih gradova.

radojicic-barselona-bi

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić boravi do 15. novembra, u zvaničnoj poseti Barseloni, na Svetskom kongresu pametnih gradova (SMART City Expo World Congress) i imaće sastanke sa predstavnicima gradske vlasti Barselone.

Gradonačelnik je naglasio da je ova poseta vrlo značajna za razvoj Beograda kao pametnog grada.

– Ovaj kongres je jedna od najznačajnijih svetskih manifestacija koja pokazuje kako se primenom visokih tehnologija može unaprediti komunalni sistem grada i poboljšati kvalitet života građana i to kroz primere mnogih gradova. S druge strane, Barselona je grad u kome mnoga od tih rešenja možemo videti u praksi. To znači da smo na izvoru odličnih ideja i primera, a sa gradskim sekretarima videćemo šta je moguće da se primeni na Beograd – rekao je gradonačelnik.

Kongres predstavlja najveći svetski događaj za gradove i fokusiraće se na pet glavnih tema koje odgovoraju na ključna pitanja sa kojima se danas suočavaju gradovi: digitalna transformacija, urbano okruženje, mobilnost, upravljanje i finansije, kao i zajednički, inkluzivni gradovi, prilagođeni potrebama svih građana.

Ove godine prisutno je oko 100 gradonačelnika i zamenika gradonačelnika. Očekuje se oko 20.000 posetilaca iz više od 700 gradova i 120 zemalja, a prisutnima će se obratiti više od 400 govornika.

Paralelno sa kongresom, održava se niz radionica, a Grad Beograd će sutra, 14. novembra, učestvovati na radionici „Izazovi gradova” (City Challenge), koju organizuju Svetska banka i Kongres.

– Na ovoj radionici predstavićemo rešenja koja Beograd već sada primenjuje kao pametni grad, ujedno i planove koji bi u narednom periodu trebalo da unaprede kvalitet života građana i olakšaju njihovu svakodnevicu. Naglasak će biti na izazovima javnog prevoza i rešenjima za smanjenje saobraćajnih gužvi – najavio je gradonačelnik.

Delegaciju Beograda čine i Darko Glavaš, v. d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Dušan Rafailović, sekretar za saobraćaj, i Jelena Dinić Milovanović iz JKP „Javno osvetljenje”.

One Response to “Radojičić u Barseloni na Svetskom kongresu pametnih gradova”

  1. htka kaže:

    Da li mogu da pitam UN Habitat zasto sam na ulici posto je prvi covek grada odsutan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana