Radojičić: Nabavljamo nove rendgen aparate Beoinfo, Studio B

BeogradBeograd Pocetna 11. 03. 2019. 13:11:30

Planiramo ove godine nabavku šest rendgen aparata. Cilj je da svaki dom zdravlja u Beogradu do kraja godine dobije i po jedan novi ultrazvučni aparat kako bi se smanjile gužve i liste čekanja, poručuje gradonačelnik Radojičić.

domzdravlja-radojicic-bi-vozdovac

Cilj je da u ovoj godini svaki Dom zdravlja u Beogradu dobije po jedan novi ultrazvučni aparat da bi se pregledao što veći broj pacijenata i smanjile liste čekanja za ultrazvučni pregled, istakao gradonačelnik Zoran Radojičić tokom obilaska Dom zdravlja Voždovac koji je dobio novi ultrazvučni aparat i kompletno renoviranu internu i fizikalnu službu.

Radojičić je ocenio da je stanje koje je zatekao tokom posete više nego zadovoljavajuće, kao i da je funkcionisanje ove ustanove na zavidnom nivou.

– Obišli smo odeljenja koja su renovirana, internu medicinu i fizikalnu terapiju, gde je stanje besprekorno, počev od higijene do usluge. Razgovarali smo i sa nekoliko pacijenata i uverili se da su zadovoljni uslugom i tretmanom u Domu zdravlja Voždovac. Grad Beograd će nastaviti da daje doprinos boljem funkcionisanju domova zdravlja na njegovoj teritoriji – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da je tokom prošlog meseca realizovana nabavka pet ultrazvučnih aparata, koja je pokrenuta još prošle godine.

– Jedan od tih uređaja se nalazi u Domu zdravlja Voždovac, ali kasnije će biti prebačen u ambulantu u Ripnju, gde je potrebniji. U narednom periodu planiramo nabavku još sedam ultrazvučnih aparata, u vrednosti od 28 miliona dinara, koji će biti raspoređeni u drugim zdravstvenim ustanovama. Do kraja ove godine planiramo nabavku preostalih, tako da svaki dom zdravlja u Beogradu u 2019. dobije po jedan novi ultrazvučni aparat. Cilj je da svi domovi zdravlja mogu da ponude ultrazvučni pregled svojim pacijentima, jer će se na taj način smanjiti broj ljudi koji te preglede obavlja u kliničkim centrima i bolnicama. To će poboljšati funkcionisanje našeg zdravstvenog sistema i pacijenti će sigurno biti zadovoljniji – dodao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih ciljeva u oblasti zdravstva je da pacijenti u domovima zdravlja i zdravstvenim stanicama lakše i brže dobiju medicinsku uslugu koja im je potrebna.

– Tokom tekuće godine planiramo i nabavku šest rendgenskih aparata, u vrednosti od 79 miliona dinara, pet za opštinske domove zdravlja i jedan za Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu. Reč je o opštinama Palilula, Zvezdara, Stari grad, Mladenovac i Lazarevac, dok ćemo u saradnji sa Vladom Republike Srbije pokušati da obezbedimo kupovinu još nekog savremenog aparata za domove zdravlja u prigradskim opštinama – naglasio je Radojičić.

On je izrazio uverenje da će Grad Beograd u saradnji sa Ministarstvom zdravlja obezbediti optimalan broj kadrova, budući da u ovoj ustanovi nedostaje sedam lekara.

– Za ovu godinu imamo obezbeđenih 17,5 miliona dinara za zdravstvene institucije na opštini Voždovac, od čega će nešto više od četiri miliona biti utrošeno u ovom domu zdravlja na rekonstrukciju krova, 10 miliona za zdravstvenu stanicu u Šumicama i tri miliona za projekat zdravstvene stanice na Banjici – zaključio je gradonačelnik.

On je dodao da je Banjica sa 30 hiljada stanovnika jedna od najvećih mesnih zajednica u Srbiji. Izgradnjom nove zdravstvene stanice na Banjici rešava se njihov problem, s obzirom na činjenicu da sada tamo postoji samo ambulanta koja je u lošem stanju, smeštena je u stambenoj zgradi koja je često zahvaćena poplavama, pogotovo u poslednjim mesecima.

Opredeljen je novac i za rekonstrukciju zdravstvenih stanica u Ripnju i Kumodražu.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić zahvalio je gradonačelniku i gradskim čelnicima na izdvojenom vremenu za obilazak voždovačkog doma zdravlja.

– U proteklih pet-šest godina, na opštini Voždovac urađeno je mnogo stvari kada je zdravstvo u pitanju. Otvoreno je šest isturenih odeljenja zdravstvenih stanica, ali to nije nešto čime ćemo se zadovoljiti, već nastavljamo da radimo dalje u cilju boljeg zbrinjavanja svih pacijenata sa opštine Voždovac. U planu je kompletna rekonstrukcija Doma zdravlja u Ripnju, za šta je novac obezbeđen uz pomoć Vlade Republike Srbije, ali i Doma zdravlja u Kumodraž selu, za šta su sredstva takođe obezbeđena – rekao je Savić.

Obilasku su prisustvovali član Gradskog veća Fadilj Eminović, sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, kao i vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Voždovac Nevenka Veličković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak

Max: 20°C
Min: 16°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana