Radojičić: Kandidovaćemo Beograd za Zelenu prestonicu Evrope Beoinfo, Studio B

BeogradBeograd Pocetna 05. 10. 2018. 12:56:20

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić potpisao je danas Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, čime je otvorena Početna konferencija za izradu strateških dokumenata i akcionih planova za održive izvore energije i plana za Beograd – zeleni grad, kao i proces kandidature grada Beograda za zelenu prestonicu Evrope.

radojicic-nikodijevic--konferencija-bi

 

Pre ceremonije potpisivanja, predsednik gradske Skupštine Nikola Nikodijević, zvanično je predao gradonačelniku Odluku Skupštine grada kojom dobija ovlašćenje za potpisivanje ovog dokumenta. Učestvujući u EBRD-ovom programu „Zelenih gradova“, Beograd će razviti Akcioni plan za zeleni grad (GCAP), kao i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu (SECAP). Sredstva za projekte GCAP i SECAP doniraće Udruženi fond Japana i EBRD.

– Današnja konferencija predstavlja početak petnaestomesečnog rada na ovom projektu, koji je doniran od strane Udruženog fonda Japana i Evropske investicione banke za obnovu i razvoj. Za nas je ovo veoma važna tema i važan događaj, iza koga sledi isto toliko bitan proces. Tokom narednih 15 meseci biće izrađen Akcioni plan za „Zeleni grad“, ali i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu. Pre početka konferencije zvanično ćemo potpisati Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i tako obuhvatiti obe teme – rekao je Radojičić.

On je potvrdio da Grad Beograd ostaje posvećen svim stvarima koje mogu da se urade u cilju ublažavanja efekata klimatskih promena, ali i održivog razvoja grada.

– Klimatske promene su globalni problem, ali svi moramo da budemo uključeni u njegovo rešavanje. U osnovi problema je emisija štetnih gasova i ugljen-dioksida, a klimatske promene nas iz dana u dan podsećaju da su sve surovije i da se moramo ozbiljno pozabaviti tom temom. Jedna od naših glavnih vizija je razvoj Beograda u pravcu „Zelenog grada“ i to je nešto što bi u budućnosti moglo značajno da doprinese boljem kvalitetu života u našem gradu – dodao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da se Beograd  obavezuje da će više i temeljnije raditi na ostvarivanju ovih ciljeva.

– Konsultovaćemo stručnjake iz zemalja koje su u oblasti životne sredine trenutno ispred Srbije, a kroz usvajanje akcionih planova i strateških dokumenata dodatno pomoći realizaciju svega što je dogovoreno – zaključio  je Radojičić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma jedan u nizu koraka koji se činimo u cilju zaštite životne sredine, te da je ovaj događaj upravo i nagrada za dosadašnji rad.

– Beograd pre sedam, osam godina nije posvećivao mnogo pažnje zaštiti životne sredine i prilagođavanju klimatskim promenama. Mi smo poslednjih godina u tom pravcu načinili ogroman korak i to zahvaljujući ljudima koji vode grad Beograd ali i potrebi da vodimo računa o sredini u kojoj živimo. Beograd početkom ove decenije nije imao nijedan usvojeni dokument kada je ova oblast u pitanju, a danas imamo dokument o upravljanju otpadom, Akcioni plan o zaštiti životne sredine, Strategija pošumljavanja grada Beograda, plan o kvalitetu vazduha. To su strateška dokumenta i cilj nam je da ostavimo bolji i humaniji grad – pojasnio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je veliki deo površina pošumljen, doneta je odluka da nijedno drvo ne sme da bude posečeno, a da ne budu zasađena dva mala drveta, doneta je odluka o ukidanju plastičnih kesa, kao i odluka o kvalitetu vazduha.

– Mi smo prvi u regionu koji smo uveli pet elektro autobusa, kao pilot projekat koji se pokazao dobrim, i već sledeće godine imaćemo 80 takvih autobusa u centu grada. Tako ćemo biti jedini grad u regionu koji koristi elektro pogon u javnom prevozu u centru grada. Zajedno sa Beogradskim elektranama smo ugasili veliki broj kotlarnica na mazut i prelazimo na ekološki prihvatljivija goriva. Verujem da do 2021. godine nećemo imati nijednu kotlarnicu na mazut, koje su veliki zagađivači vazduha – naglasio je Nikodijević.

U budućnosti nas čeka je izrada fabrike za preradu otpada, naveo je on i dodao da to podrazumeva da Grad i gradska javna preduzeća budu pripremljena za taj posao tako što će vršiti primarnu selekciju, reciklirati i odvajati otpad i vraćati ga ponovo u proizvodnju.

– Imamo plan i projekat za izradu fabrike za preradu otpadnih voda i to bi trebalo da bude finale svega što smo uradili u poslednjih sedam ili osam godina. Verujem da ćemo i taj projekat uspešno i brzo realizovati kao i projakt izgradnje fabrike u Vinči. Kada je u pitanju zaštita životne sredine posao nikada nije završen, jer je potrebno stalno se prilagođavati novonastalim okolnostima – zaključio je Nikodijević.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan naglasio je da je Beograd značajno napredovao u očuvanju životne sredine, pre svega u podizanju svesti  građana.

– Beograd ima 186 rečnih tokova i 12 jezera koje moramo da sačuvamo, uredimo i pametno iskoristimo. U poslednjih nekoliko godina pošumljeno je 700 hektara zemljišta i donešena je strategija prilagođavanja na klimatske promene, što je veoma važno pogotovo u kontekstu današnjeg događaja – rekao je Trivan i dodao da sadašnjih 14 odsto zelenila nije dovoljno i da će se nastaviti sa radom na povećanju zelenih površina u Beogradu.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić istakao je da urbanizam osnov za planski razvoj prestonice, i način da se ostvare svi ciljevi o kojima konferencija govori.

– Tri osnovna pravca razvoja grada su spuštanje na reke, izmeštanje zapuštenih industrijskih zona i njihovo pretvaranje u nove prostore za izgradnju poput „Beograda na vodi” čime se stvara kompaktan grad. To omogućava da se ispuni i treći pravac u razvoju grada i prioritet da pešacima, biciklistima i javnom gradskom prevozu. Zbog toga gradimo biciklističke staze i planiramo izgradnju metro sistema – istakao je Milutin Folić.

Visoka predstavnica EBRD-a, Lin O’Grejdi je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje početku rada na ovom projektu.

– U narednih 12 meseci zajedno sa Gradom Beogradom radićemo na prepoznavanju važnih investicija iz oblasti životne sredine – izjavila je Lin O’Grejdi.

Zamenik šefa misije Japana u Srbiji Tetsua Cubota rekao je da Vlada Japana pruža punu podršku Srbiji u pogledu unapređenja zaštite životne sredine, što će nastaviti da čini i ubuduće.

Događaju su prisustvovali gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija i komunikacije i kordinaciju odnosa sa građanima kao i drugi predstavnici Gradske uprave i Anja Rović, državna sekretarka u Ministarstvu za ivropske integracije.

One Response to “Radojičić: Kandidovaćemo Beograd za Zelenu prestonicu Evrope”

  1. Skeptik kaže:

    Dosta naucne fantastike. Pogledajte podzemni prolaz naTerazijam u kakvom je higijenskom stanju. Da ne pricamo da smo prljaviji od Severne Afrike. Smece, grafiti, opusci.. grozno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 19°C
Min: 9°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana