Radojičić: Finansije stabilne, BG dobro mesto za investiranje Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 16. 10. 2018. 12:04:31

Finansije u Beogradu stabilne, ekonomska situacija uravnotežena i to je dobar signal investitorima da je prestonica Srbije dobro mesto za investiranje, poručio Radojičić na forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.

radojicic-vesic-tanj
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvorio je prvu plenarnu sesiju na Trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1).

„Beograd je jedno veliko gradilište. Imamo investitore iz Kine, arapskih zemalja, Izraela i zapadne Evrope što govori da se sve više investira u Beograd“, istakao je Radojčić.

Naveo je da je jedan od naših najvećih projekata “Beograd na vodi” i dodao da je ta investicija vredna 3,5 milijardi evra, te da je plan da bude izgrađeno dva miliona kvadrantih metara poslovnog i stambenog prostora.

Istakao je da je vrlo značajna saradnja i prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom.

„Zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Si Ðinpingu poslednjih pet godina to prijateljstvo je najvećem mogućem nivou. To se sve odražava i na privrednu saradnju dve zemlje“, ukazao je Radojičić.

Podsetio je da je u prethodnom periodu urađen Pupinov most i dodao da se trenutno radi obilaznica oko Beograda što, dodao je, rade kineske firme.

Gradonačelnik je istakao da je posebno važna izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči što se, kako je dodao, očekuje da će početi već sledeće godine.

„To je izuzetno značajan projekat za Beograd i očekujemo da će značajno doprineti razvoju privrede Beograda”, dodao je.

Govorio je i o izgradnji metroa, navodeći da se Beograd razvija velikom brzinom, da je saobraćaj veliki problem, te da je metro jedan od načina da se taj problem reši.

Podsetio je da je plan da 2020. godine počne izgradnja prve linije beogradskog metroa.

„Kineske firme imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti i zato očekujemo da će se javiti na tender kada bude bio, a s obzirom da će se naša komisija truditi da izabere najiskusnije, najbolje, najpovoljnije, verujem da će kineska firma imati veliku šansu”, rekao je Radojičić.

Naglasio je da je u planu puno projekata u Beogradu i, između ostalog, naveo izgradnju dva mosta i dva tunela.

Jedan tunel će spajati Karađorđevu ulicu sa Bulevarom despota Stefana, a drugi je Topčiderski tunel, precizirao je gradonačelnik.

 

Vesić: Postavljen osnov za dugoročni razvoj Beograda

Grad Beograd je usvajanjem strategije razvoja grada i novog generalnog urbanističkog plana postavio osnov za dugoročni razvoj grada, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić na trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1), koji se održava u Beogradu.

Vesić je istakao da se, na taj način, otvara prostor za razvoj velikih infrastrukturnih projekata, privatnih investicija, kao i važnih projekata uređenja grada.

„Pre pet godina, počeli smo da sprovodimo našu viziju koja je nastavljena sa spuštanjem Beograda na reke, sa izmeštanjem industrijskih zona iz centra grada, kao i sa daljim razvojem saobraćaja kojim se daje prioritet pešacima, biciklistima i javnom prevozu”, rekao je Vesić.

Istakao je da su predstavljeni najvažniji projekti razvoja grada u vrednosti većoj od 13 milijardi evra.

Među njima su, naveo je, Beograd na vodi, Makiško polje, izgradnja podzemnih garaža, Topčiderski tunel i Gradski tunel, Novi Savski most i Novi most preko Ade Huje, tri prstenaste saobraćajnice oko grada (obilaznica, srednji prsten, unutrašnji magistralni poluprsten), deponija Vinča, postrojenja za preradu otpadnih voda, rekonstrukcija najvažnijih gradskih saobraćajnica, nova autobuska stanica…

Vesić je naglasio da je jedan od trenutno najznačajnijih projekata izgradnja metroa.

Dve linije metroa će biti ukupno dugačke 42 km (prva linija 22 km, druga linija 20 km), precizirao je i pojasnio da će prva linija metroa ići od Makiškog polja do Mirijeva, i druga od Zemuna do Ustaničke.

Naglasio je da je ukupna vrednost tog projekta 1,3 milijarde evra, a izgradnja će krenuti 2020 godine.

Zamenik gradonačelnika je prisutne upoznao sa unapređenom investicionom klimom, predvidljivošću poslovanja, boljim kreditnim rejtingom Beograda i Srbije.

„Navedeno je posledica konsolidacije javnih finansija i smanjenog duga na nivou grada i države u odnosu na period od pre nekoliko godina. Srbija je u 2017. godini ostvarila fiskalni suficit od 1,2 odsto BDP-a. Ostvaren je oštar pad javnog duga sa 72 odsto BDP-a na kraju 2016. na 62 odsto na kraju 2017. godine“, rekao je Vesić.

Do kraja 2018. očekuje se da će rast BDP biti više od 4,5 odsto što je značajno bolji rezultat u odnosu na sve prošlogodišnje projekcije rasta (3,5 odsto) i što će uticati na dodatno smanjenje javnog duga na nivo ispod 50 odsto BDP-a do kraja 2018. godine, dodao je Vesić.

“Sve navedeno, uz nizak nivo inflacije od 3 odsto i stabilan devizni kurs, daje dodatnu sigurnost investitorima da ulažu u Beograd i Srbiju, ali takođe omogućava da se sredstva neophodna za razvojne projekte, kod finansijskih institucija odobravaju pod mnogo povoljnijim uslovima”, rekao je Vesić.

Kako je naveo, sinhronizovanim merama ekonomskog oporavka na nacionalnom nivou, uz veoma hrabre i teške poteze Vlade koju je kao predsednik Vlade predvodio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Beograd je profitirao i ušao u period koji generiše rapidni rast i razvoj grada.

Vesić je rekao i da je u tekućoj godini izdato građevinskih dozvola za oko 750.000 kvadrata, lokacijskih uslova za oko 2.000.000 kvadrata, što govori da se u Beogradu gradi i da je grad sve interesantniji za investitore.

“Takođe, porast prometa nepokretnosti i tražnje za stanovima govori u prilog tome da se Srbija nalazi na putu ekonomskog prosperiteta, ali i da građani osećaju sigurnost i da imaju poverenje u stabilnost koju je postignuta nakon ekonomske konsolidacije i izlaska iz pred bankrotnog stanja 2012 godine”, dodao je Vesić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana