Pupovac: Spaljivanje lutke – podsticanje na nasilje Tanjug

RegionRegion Pocetna 04. 03. 2019. 16:17:24

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac rekao je da je povređen spaljivanjem lutke s njegovim likom u nedelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu, te da je to doživeo kao podsticanje na nasilje u atmosferi mržnje, koju, kako kaže, dopušta državni vrh.

„To nije duhoviti, inventivni dalmatinski karneval koji provocira vlast, to je, nažalost, bila manifestacija nacionalističke i šovinističke priče“, istakao je Pupovac, kojeg su u Kaštelima drugi put u tri godine spaljivali kao krivca za sve društvene nedaće, prenela je Hina.

On je rekao da je taj incident pokazatelj za one koji predstavljaju glavu države i društva, a ne za taj obezglavljeni svet.

„Umesto da hrvatsko društvo razmiče granice svoje slobode, ono se guši u mržnji, što je pokazao ovaj karneval“, rekao je Pupovac, komentaričući spaljivanje lutke s njegovim likom na karnevalu.

Na tom karnevalu izveden i igrokaz nedavnog napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi.

Pupovac je ocenio da taj događaj nije bio na tragu karnevalske narodne kulture izrugivanja moći i vlasti, već je reč o kulturi produbljivanja mržnje, predrasuda i podsticanja na nasilje.

Pupovac je naveo da je kao Dalmatinac duboko povređen činjenicom što je jedan od najbogatijih delova narodne tradicije sveden na širenje mržnje i podsticanje nasilja prema slabijima, drugačijima i različitima.

„Ali, nisu oni krivi. Krivi su oni koji su stvorili takvu atmosferu, koji ne čine ništa ni rečju niti delom da ta atmosfera bude osuđena i promenjena“, zaključio je Pupovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana