Prvo takmičenje srpskih i ruskih kadeta Tanjug

SportSport Pocetna 09. 03. 2019. 14:36:26

Otvoren Prvi bilateralni atletski miting koji je u beogradskoj Atletskoj dvorani okupio kadete reprezentacija vojnih akademija Srbije i Rusije.

atletikaatletska03122015.jpg

 

„Kada vidite mladost dva bratska i prijateljska naroda, kada ih vidite kako se upoznaju, druže, takmiče, onda znate da ima nade i budućnosti za naše zemlje i narode“, rekao je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane.

„Naše bratstvo je pravljeno u teškim i preteškim vremenima i ono nije samo posledica zajedničkog porekla, ono je svesna odluka dva velika i ponosna naroda da dele zajedničke vrednosti slobode i pravde“, rekao je Vulin, koji, kako se navodi u saopštenju, koristi vikend odsustvo kao i svi pripadnici rezervnih snaga na obuci, a u ponedeljak će zauzeti svoje mesto u jedinici u kojoj služi.

Kako je istakao, srpski narod nikada nije bio na pogrešnoj strani sveta, kao što nije bio ni ruski narod.

„Kada je bilo teško, u najtežim vremenima delili smo iste vrednosti i umirali za iste ideale. Danas živimo za iste ideale. Dragi prijatelji iz Ruske Federacije, pred vama se nalazi ono najbolje i najlepše što Vojska Srbije ima da ponudi – mladost koja će naslediti Vojsku Srbije, mladost koja je dostojna slavnih predaka. Dragi kadeti, budite dobri domaćini, pokažite ono najbolje što imamo. Ima od nas i bogatijih i bolje opremljenih armija, ali nema hrabrijih, tvrdoglavijih i žilavijih armija na svetu“, poručio je ministar odbrane.

On je podsetio da se ove godine obeležava 20 godina od NATO agresije na SRJ, i podvukao da „pokazujemo da smo preživeli i da smo jači nego što smo bili“.“Dragi kadeti, budite dobri domaćini, ali uvek idite na pobedu. Srbi uvek idu na pobedu“, poručio je ministar Vulin.

Govoreći o današnjem takmičenju, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, istakao je, između ostalog, jedinstvenost Atletske dvorane na ovim prostorima.“Vojna akademija i naši kadeti su dobri domaćini, a siguran sam i da ćemo danas razviti dobar takmičarski duh i da ćemo u budućnosti proširiti sportsku saradnju, kao deo sveobuhvatne saradnje sa Ruskom Federacijom“, poručio je general Zrnić.

Rukovodilac ruske delegacije i zamenik načelnika Centralnog kluba armije, potpukovnik Oleg Parhovinka, iskazao je zadovoljstvo jer je današnja manifestacija prvo učešće i organizovanje zajedničkog sportskog susreta kadeta vojnih akademija Ruske Federacije i Republike Srbije.“Ovo je za nas mogućnost, ne samo da učestvujemo u igrama, već da kadeti pronađu nove prijatelje, zbliže se i prenesu svoja iskustva jedni drugima“, poručio je Parhovinka, dodavši da se nada da će već sledeće godine i ubuduće biti organizovani slični susreti ne samo u atletici već i u drugim sportovima, i ne samo među kadetima već i među učenicima vojnih škola.

Organizator Prvog bilateralnog atletskog mitinga u dvorani je Vojna akademija Univerziteta odbrane, koja je u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nosilac aktivnosti Delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM).

Podršku manifestaciji pružio je i Atletski savez Srbije.

Svoje umeće i sposobnosti kadeti i kadetkinje pokazaće u pet atletskih disciplina – bacanju kugle, skoku u dalj, trkama na 60, 200 i 1.500 metara. U takmičenjima učestvuje 35 kadeta iz Srbije i 17 kadeta iz Ruske Federacije, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak

Max: 20°C
Min: 16°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana