Prvi sastanak Radne grupe za Projekat Jadar Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 24. 11. 2017. 18:58:56

U Ministarstvu rudarstva i energetike održan je prvi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju Projekta „Jadar“, a cilj Radne grupe je da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije.

spisidokumenti72010092014.jpg

Radnom grupom predsedava ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a ona će koordinirati rad svih nadležnih ograna, institucija i drugih subjekata angažovanih na tom projektu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Na taj način omogućiće se efikasniji razvoj Projekta “Jadar” kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom. Očekuje se da će Srbija, zahvaljujući nalazištu litijuma i borata moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

„Cilj Radne grupe je da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije.

Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegovo sprovođenje učiniće Srbiju u bliskoj budućnosti ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora, koji su bitni za primenu savremenih tehnologija u različitim granama privrede. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije”, istakao je ministar Antić.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i generalni direktor kompanije Rio Sava Exploration Ričard Stori.

Vlada Republike Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula ove godine Memorandum o razumevanju u vezi implementacije Projekta “Jadar”. Kompanija Rio Tinto do sada je uložila preko 90 miliona američkih dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana