Prvi „Festival srpske trpeze“ na Kalemagdanu Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 22. 09. 2018. 19:24:23

Prvi „Festival srpske trpeze“ otvorio je gradonačelnik Zoran Radojičić u 11 časova na Kalemagdanu. Cilj festivala je da neguje običaje srpske trpeze kroz vekove, kombinujući ih sa duhovnim doživljajima, tradicionalnom i izvornom srpskom muzikom, umetničkim prikazima, narodnom nošnjom, pojanjem i folklorom.

sir-mlecniproizvodi-hranastb

I hrane i pića, ali i puno dobre muzike i plesa, svega ima na Festivalu srpske trpeze na Kalemegdanu. Sve u duhu tradicionalnih srpskih običaja. Cilj manifestacije je da doprinese očuvanju našeg gastronomskog nasledja i prikaže kulturu obedovanja na ovdašnjim prostorima. Gradonačelnik Zoran Radojičić kaže da je veoma važno  da negujemo  srpske običaje i tradiciju.

–Kad kažemo srpska trpeza mislimo na srpsku porodicu…. trpeza je mesto gde su se članovi uvek okupljali, kaže Radojičić.

Izlagači svoje štandove prikazuju tematski, tako je verno predstavljena i srpska srednjovekovna trpeza sa posuđem iz tog vremena, zatim monaška trpeza – agape, srpski post kroz vekove, a tu je i prezentacija krsnih kolača i pogača sa raznim vrstama hleba, kao i poslastičari i proizvođači meda. Specijalitete određenih regija prate i pića iz tih krajeva, a sve proizvode posetioci mogu i da probaju.

Takmičarski deo obuhvata, restorane nacionalne kuhinje koje predstavljaju vrhunski domaći kuvari i revijalni takmičarski deo gde se pravi izbor „najspecijaliteta“ Srbije za ovu godinu.

Ulaz na ovaj zanimljiv festival je besplatan, ali svi posetioci koji žele da degustiraju specijalitete sa takmičarskog menija, mogu uz kupljene vaučere da udju na koktel i posluže se hranom koju su pripremili kuvari-takmičari.

Prihod od prodatih vaučera, ide u humanitarne svrhe. Na festivalu su se predstavili i provereni majstori, kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi. Festival traje do 21 čas.

Festival je organizovalo Udruženje građana „Čuvari ognjišta“, uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i podršku Turističke organizacije Beograda i Privredne komore Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana