Prvi čas – da se ne zaboravi 17. mart i pogrom Srba na KiM Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 17. 03. 2017. 10:30:37

Prvi čas u svim školama u Srbiji posvećen je istorijskom sećanju na pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, koji se dogodio pre tačno 13 godina. U osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ času istorije učenika osmog razreda prisustvovali su ministri prosvete i rada Mladen Šarčević i Aleksandar Vulin, koji su djacima poručili da ne treba nikoga da mrze, ali da ne smeju da zaborave šta se dogodilo srpskom narodu na Kosmetu 2004 godine.

17 mart cas greb

foto printskrin Tanjug

„Povod za pogrom Srba na KiM pre 13 godina bila je strašna laž, da se Srbi naterali četiri albanska dečaka naterali da skoče u Ibar“, rekao je Vulin učenicima.

Uzrok je, kako je rekao, bila potreba da Srba na KiM više nema, ali kada je ispričana takva strašna laž, proterano je više od 4.000 Srba, uništeno njihovih 800 domova i 35 verskih objekata.

Vulin je rekao da je teško vratiti se negde gde postoji tolika mržnja prema Srbima, gde su in srušilu kuće i crkve, dodajući da je u Peći ostalo samo 12 Srba.

On je pozvao svu decu da bar jednom posete KiM, da vide crkve i manastiore koje su gradili njihovi preci, ali i upoznaju svoje vršnjake, vide u kakvim uslovima žive i uče.

„Deco nemojte nikada nikoga da mrzite i volite svoju zemlju“, poručio je Vulin.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se Srbi koji žive na severu KiM vezani za Srbiju, ali da su oni koji žive u enklavama, recimo u Gori, žive i učce u veoma teškim uslovima, da su škole adaptirane kuće, kontejneri…

„Nismo mogli da verujemo da pet godina posle dolaska trupa UN i garancija za bezbednost, pred očima sveta se desilo nešto što se nije dešavalo vekovima pre toga, ubijaju se i proteruju Srbi, pale kuće“, naglasio je Šarčević.

Oko togha niko u svetu glas nije podigao, rekao je on i dodao da deca u Srbiji moraju da znaju šta se tada desilo i da 17. mart. ne sme da se zaboravi.

Učenike iz OŠ Petar Petrović Njegoš zanimalo je u kakvim uslovima žive Srbi sa KiM, koliko ih je ostalo u južnoj pokrajini, da li su obnovljene svetinje, kako se deca školuju…

Vlada pomaže Srbe na KiM,neće biti smanjenja davanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -1°C

Vedro

Utorak
Oblačno

Max: 2°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana