Prva: Ponovo se obrušio potporni zid na Koridoru 10 Tanjug

HronikaHronika Pocetna 19. 08. 2018. 21:29:12

Potporni zid u Grdeličkoj klisuri na Koridoru 10 ponovo se srušio, a kako prenosi televizija Prva, to je treći put u proteklih pet meseci da se taj zid obrušava. Kako se navodi, klizište je jutros oko devet sati u potpunosti uništilo oko 500 kvadratnih metara betonske galerije iznad mesta gde se gradi desna traka novog […]

Potporni zid u Grdeličkoj klisuri na Koridoru 10 ponovo se srušio, a kako prenosi televizija Prva, to je treći put u proteklih pet meseci da se taj zid obrušava.

Kako se navodi, klizište je jutros oko devet sati u potpunosti uništilo oko 500 kvadratnih metara betonske galerije iznad mesta gde se gradi desna traka novog autoputa, a u trenutku obrušavanja betona, zemlje i kamenja nije bilo radnika u blizini.

Posle drugog rušenja, država je angažovala eksperta Svetske banke Marinosa Skempasa, stručnjaka za kosine da reši taj problem, ali ponovo se desilo rušenje.

Do sada je kroz Grdeličku klisuru izgrađeno oko 160.000 kvadratnih metara potpornih zidova, a radove na toj deonici izvodi kompanija Juroalajans (Euroalliance), dok radovi na tunelu Predejane dužine 1.000 metara iznose oko 15 miliona evra.

Radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke.

Koridori: Obrušio se potporni zid ispred tunela Predejane

Koridori Srbije saopštili su da je danas, na deonici Gornje Polje – Caričina Dolina, ispred tunela Predejane na Koridoru 10, u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

Građevinska inspekcija je tokom dana obišla teren, a na licu mesta održani su i hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu: izvođača, nadzornog organa, investitora, projektanta i drugih, kako bi se utvrdili tačni uzroci obrušavanja potpornog zida i bile donete hitne mere sanacije, naveli su Koridori Srbije.

S obzirom da je stepen fizičke realizacije na ovoj deonici dostigao 90,5 procenata izvedenih radova, radovi na ovom delu trase Koridora 10 biće nastavljeni i pored neophodne sanacije ovog dela gradilišta, ističe se u saopštenju.

Izvođač radova na ovom potezu je spanska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos”.

Izvođenje ovih radova finansira Evropska Investiciona banka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana